Menu Close

Αναρτήσεις

Ποιος «διπλωματικός τρόπος» Πρόεδρε, εδώ μας έπιασες στον μεζέ

Κάτι είναι κι αυτό. Το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάτι πήγε να πει (να ψελλίσει, καλύτερα) για τη νέα έκθεση του Γκουτέρες. Μισόλογα, όμως. Που δεν θα έχουν συνέχεια. «Θα ήθελα τον Γενικό Γραμματέα να ήταν σαφέστερος όσον αφορά στα θέματα της Αμμοχώστου και γενικότερα», είπε. «Πρέπει πλέον να τερματιστεί ο διπλωματικός τρόπος απαράδεκτων γεγονότων που επιτρέπουν, δυστυχώς, πολλές φορές να εκλαμβάνονται ως ανοχή». Ακόμα και η σύνταξη, όπως και το νόημα της πρότασης -έτσι ακριβώς τη μετέδωσε το ΚΥΠΕ, επομένως είναι ακριβής- δείχνει τον δισταγμό, που επικρατεί πάντα.

Μήπως και πούμε καμιά κουβέντα παραπάνω και εκνευριστούν μαζί μας οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, εδώ και καιρό, στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα ούτε «διπλωματικός τρόπος» υπάρχει ούτε κρύβει την πρόθεσή του να υιοθετεί τις τουρκικές αξιώσεις, είτε απόλυτα είτε πλαγίως, αλλά και να σκεπάζει κάτω από ασάφειες και γενικότητες τις εκάστοτε τουρκικές ενέργειες. Από τις παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη μέχρι τις ανομίες στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο. Δεν τηρεί πλέον ούτε καν ίσες αποστάσεις και ισορροπίες, όπως πάντα μας έλεγαν οι φρόνιμοί μας για να κάνουν πιο εύπεπτο τον ποντιοπιλατισμό του.

Τι γράφει στη νέα έκθεσή του για την Αμμόχωστο; Λίγες μέρες πριν από την απειλητική άφιξη του Ερντογάν κι ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη παράνομα έργα στην πόλη, ο Γκουτέρες σημειώνει απλώς την ανησυχία του. «Επαναλαμβάνω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή της πόλης και υπενθυμίζω ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αμετάβλητη». Και ποιες είναι οι εξελίξεις που τον ανησυχούν; Το εξηγεί: «Υπήρξαν επανειλημμένες περιπτώσεις όπου Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν δημόσια την πρόθεσή τους να αναπτύξουν τα Βαρώσια με τέτοιο τρόπο που, κατά την άποψή τους, θα ενδυνάμωναν την οικονομία στον βορρά, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης του τουρισμού. Αυτές οι δηλώσεις και εξελίξεις προκάλεσαν αντιρρήσεις από Ελληνοκύπριους, οι οποίοι τόνισαν ότι οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα Βαρώσια παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας…»

Δηλαδή, από τη μια, είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι που θα αναπτύξουν τα Βαρώσια για να ενδυναμώσουν την οικονομία στον βορρά -είναι τουριστικό το ζήτημα- κι από την άλλη, είναι οι αντιρρήσεις από Ελληνοκύπριους. Από κάποιους Ελληνοκύπριους, όχι από όλους. Δεν είδε ούτε τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Αμερικής ούτε κανενός άλλου. Έχουν μόνο αντιρρήσεις κάποιοι Ελληνοκύπριοι.

Μιλάμε τώρα για τον ίδιο Γενικό Γραμματέα που στην έκθεσή του τον Οκτώβρη του 2018 έκρινε ότι έπρεπε να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι υπήρξε «αντίδραση ορισμένων πολιτικών παραγόντων της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε μουσικούς της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας οι οποίοι είχαν πρόθεση να παίξουν σε φεστιβάλ στον βορρά». Και, στην ίδια έκθεση, ότι «238 Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας ενάντια σε ένα δικοινοτικό γλωσσάριο ευαίσθητων λέξεων και φράσεων για εθελοντική εκτίμηση από δημοσιογράφους και των δύο κοινοτήτων», που έγινε από τον ΟΑΣΕ με στόχο «να ενθαρρύνουν τις ευαίσθητες επικοινωνίες, να προωθήσουν την ανταλλαγή ιστοριών και εμπειριών και, τελικά, να βοηθήσουν στη μείωση των εντάσεων».

Αυτά μπορεί οι φρόνιμοί μας να τα ονομάζουν «ίσες αποστάσεις», αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για προδοσία του ρόλου και της αποστολής του. Για τον Γενικό Γραμματέα έχουν το ίδιο βάρος και δημιουργούν τις ίδιες εντάσεις η καταπάτηση του Βαρωσιού, που τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν επανειλημμένα να παραδοθεί στη διοίκηση των  Ηνωμένων Εθνών και στους νόμιμους κατοίκους του, με τη διαμαρτυρία των δημοσιογράφων για το γλωσσάρι και των πολιτικών για τους μουσικούς που ενώ ήταν έμμισθοι του νόμιμου κράτους ήθελαν να παίζουν σε φεστιβάλ στα κατεχόμενα.

Γι΄ αυτό, λέω, κάτι πήγε να ψελλίσει ο Πρόεδρος. Θα έπρεπε να σηκώνει θεούς και δαίμονες με αυτή την απροκάλυπτη ανοχή του Γενικού Γραμματέα στις τουρκικές ωμότητες. Μαζί του και όλη η πολιτική ηγεσία. Αν υπάρχει ηγεσία.

 Άριστος Μιχαηλίδης   
aristosm@phileleftheros.com

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *