Οι Τ/κ που διαμένουν στις υπό τον έλεγχο της Κυριακής Δημοκρατίας περιοχές και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με δικαίωμα ψήφου στις Βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, 30 Μαΐου, είναι συνολικά 712.
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι από αυτούς 120 είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της επαρχίας Λευκωσίας, 235 στην επαρχία Λεμεσού, 5 στην επαρχία Αμμοχώστου, 169 στην επαρχία Λάρνακας και 183 στην επαρχία Πάφου.
Ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι οι Τ/κ ψηφίζουν σε κανονικά εκλογικά κέντρα γιατί αλλιώς θα ήταν φανερή ψήφος, αλλά θα υπάρχουν σχετικές διευκολύνσεις, ειδικά όσον αφορά τη γλώσσα, στα εκλογικά κέντρα, όπου είναι εγγεγραμμένοι.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με τεστ PCR 72 ωρών θα έρθουν οι εγκλωβισμένοι να ψηφίσουν στις εκλογές
Εξήγησε επίσης ότι «κατ’ οικονομία» και με αλλαγές στην σχετική νομοθεσία, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για τις βουλευτικές εκλογές, αφού με βάση το Σύνταγμα του ’80 οι Τ/κ ψήφιζαν τους Τ/κ, που θα εκπροσωπούσαν την κοινότητα τους στη Βουλή. Επεσήμανε ότι οι εν λόγω Τ/κ έχουν μόνιμη διαμονή στις ελεύθερες περιοχές.
Δεν απασχολούν την τ/κ επικαιρότητα οι Βουλευτικές εκλογές
Μικρή μερίδα Τ/κ στα κατεχόμενα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, ενώ και ο τ/κ Τύπος δεν έχει επιδείξει ενδιαφέρον παρά όταν δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, που καλύπτονται κυρίως από τις τ/κ ιστοσελίδες.
Ο Τ/κ ακαδημαϊκός Αχμέτ Σοζέν είπε ότι όσοι παρακολουθούν το τι γίνεται με αυτή την εκλογική διαδικασία, είναι μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων στην τ/κ κοινότητα, που ασχολείται με την πολιτική στην ε/κ πλευρά και παρακολουθεί ειδικά το Κυπριακό από πολύ κοντά. «Ακριβώς όπως η ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ημέρα της ανεξαρτησίας, γιορτάζεται στο νότο, αλλά δεν υπάρχει καμία γνώση, ούτε βρίσκεται στην επικαιρότητα στον βορρά, παρόμοιες είναι κι αυτές οι εκλογές».
Ακόμα και ο ίδιος, πρόσθεσε, που παρακολουθεί από πολύ κοντά το Κυπριακό, τις βουλευτικές εκλογές στον «νότο» – όπως είπε – δεν τις παρακολουθεί και πολύ. «Υπάρχει μια πολύ διαφορετική επικαιρότητα σε μας. Από τη μια η οικονομία, η πανδημία, αλλά και οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία και η σχέση τους με την Κύπρο. Από την άλλη υπάρχει μια οργανική σχέση (σσ: σημαντική) με τα όσα αφορούν τον Ανταλί. Και η Τουρκία είναι τόσο σημαντικός παράγοντας για μας γενικά, οι εξελίξεις στην Τουρκία μας ενδιαφέρουν άμεσα. Γίνεται μια παρομοίωση ότι ‘εάν η Τουρκία κρυώσει, εμείς εδώ θα πάθουμε πνευμονία’. Όλα αυτά είναι οι προτεραιότητές μας και γι’ αυτό δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις (για τις Βουλευτικές».
Ο ίδιος, συνέχισε, βρίσκει πιο ενδιαφέρον και ξοδεύει περισσότερο χρόνο να βλέπει και να σχολιάζει τα βίντεο του Σεντάτ Πεκέρ (σσ: του Τούρκου φυγόδικου μαφιόζου για τη δολοφονία Ανταλί και τη διασύνδεση κράτους – μαφίας στην Τουρκίας).
Επεσήμανε ωστόσο ότι εάν επρόκειτο για προεδρικές εκλογές, θα τις παρακολουθούσαν περισσότερο. Επειδή το σύστημα στο «νότο» είναι προεδρικό – όπως είπε – θεωρεί ότι η επιτυχία στους χειρισμούς της οικονομίας και της πανδημίας θα επηρεάσουν την απόδοση του ΔΗΣΥ, από τον οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο κ. Σοζέν εκτίμησε, με βάση και τα προγνωστικά, ότι ο ΔΗΣΥ θα έχει πτώση ψήφων και το ΑΚΕΛ θα έχει μια κάποια αύξηση. Στις δημοσκοπήσεις, είπε, φαίνεται ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται πιο ψηλά αλλά από άποψης κομματικής μηχανισμών, προβλέπεται καλύτερη η επίδοση του ΑΚΕΛ.
«Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια ερμηνεία σε σχέση με το Κυπριακό σε αυτές τις εκλογές; Δεν είμαι πολύ σίγουρος, γιατί δεν παρακολούθησαν από κοντά ποια ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων», πρόσθεσε ο Τ/κ καθηγητής.
ΚΥΠΕ