Menu Close

Αναρτήσεις

Μην πείτε δεν γίνονται τέτοια πράγματα, νά που γίνονται

Του: ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ ‘ 03/12/2020
Ζούμε πράγματα που μας αναγκάζουν να πούμε δεν γίνεται τόσο πολύ. Γιατί δεν γίνεται, λέει; Νά που γίνεται μια χαρά. Μήπως εδώ υπάρχει μια ανθρώπινη τάξη πραγμάτων; Μήπως υπάρχει δίκαιο και δικαιοσύνη; Μια δίκαιη διοίκηση; Μια δίκαιη αστυνομία; Μια δίκαιη δικαστική εξουσία; Άρα, αν δεν υπάρχουν αυτά, δεν υπάρχει τίποτα για να εκπλήσσεται κανείς! Κοιτάξτε τι έπαθε ένας άρρωστος συμπολίτης μας λόγω μιας ανάρτησης στο facebook που θα μπορούσε να θεωρηθεί αθώα. Πλέον τον γνωρίζετε. Είναι ο Ερντάλ Εργιένερ. Τον συνέλαβαν λόγω εκείνης της αθώας ανάρτησης στο facebook, τον έριξαν στο κελί, καταχωρήθηκε εναντίον του ποινική υπόθεση και τον έσυραν στο δικαστήριο. Το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο με έναν εγγυητή και χρηματική εγγύηση τριών χιλιάδων λιρών για να δικαστεί αργότερα. Όμως, δεν του έδωσε την ταυτότητα και το διαβατήριό του τα οποία κατασχέθηκαν. Έτσι, ο Ερντάλ δεν μπόρεσε να συνεχίσει τη θεραπεία που άρχισε στο Νοσοκομείο Λάρνακας στον νότο. Δεν μπόρεσε να περάσει στον νότο. Άδικα τον περίμενε ο γιατρός του στον νότο.

Αποτάθηκε στο δικαστήριο μέσω του δικηγόρου του για να γίνουν πιο ήπιοι οι όροι της εγγύησής του και να μπορέσει να πάρει πίσω την ταυτότητά του. Και αυτή η αίτηση εξετάστηκε χθες στο δικαστήριο. Η απόφαση που βγήκε από το δικαστήριο ήταν πιο βαριά από την πρώτη για τον Ερντάλ. Το δικαστήριο ζήτησε ακόμα έναν εγγυητή που έχει τακτικό μισθό και αυτοκίνητο. Επιπλέον, άλλες τρεις χιλιάδες λίρες. Αυτά αποτελούν προϋπόθεση, λέει, για την αλλαγή της εγγύησης. Χθες ήρθε στην εφημερίδα μαζί με τη σύζυγό του. Δεν είχε δύναμη να σταθεί όρθιος. Οι πνεύμονές του πάλι μάζεψαν υγρό. Πρέπει να πάει για αιμοκάθαρση. Αλλά δεν μπορεί να πάει. Αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, θα πεθάνει. Οι γιατροί στο νοσοκομείο εδώ του λένε «έλα να σε βάλουμε για αιμοκάθαρση». Όμως, δεν πηγαίνει. Διότι αυτό που ουσιαστικά περιμένει είναι μεταμόσχευση νεφρού. Δεν μπορούν να του κάνουν εδώ αυτή τη μεταμόσχευση. Θα του δώσει τον νεφρό της η γυναίκα του ως γνωστόν, αλλά θέτουν όρο να ισχύει ο γάμος για περίοδο δύο χρόνων. Δηλαδή, αρνούνται να κάνουν τη μεταμόσχευση επειδή είναι παντρεμένος για περίοδο μικρότερη των δύο χρόνων με τη σύζυγό του.

Μόνο στα φασιστικά συστήματα υπάρχουν τέτοια πράγματα. Ποιος ο λόγος για όλο αυτό το βασανιστήριο στο οποίο υποβάλλεται ένας νεφροπαθής; Μια ανάρτηση στο facebook. Δεν είναι έγκλημα. Δεν είναι ληστεία. Δεν είναι ξυλοδαρμός. Μόνο μια ανάρτηση στο facebook. Έβρισε τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ, λέει. «Δεν υπέβαλα παράπονο», λέει ο Τατάρ. Τότε; Αφού δεν υπάρχει καν παραπονούμενος, τι συμβαίνει; Πώς καταχωρήθηκε αυτή η ποινική υπόθεση; Μήπως είναι ο υπερβάλλων ζήλος της αστυνομίας; Όχι, ο λόγος για όλα αυτά δεν μπορεί να είναι μια απλή ανάρτηση στο facebook. Το πολύ φανατισμός να είναι. Ο Ερντάλ κάποτε άλλαξε τη θρησκεία του και επέλεξε τον χριστιανισμό ως γνωστόν. Νομίζω ότι αυτό είναι το όλο ζήτημα. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που του συμπεριφέρονται σαν να ήταν ένας άγριος εγκληματίας! Οι κρατούντες τον άρπαξαν από τον γιακά. Εκδικούνται! Γίνεται να υποβάλλεται ένας άρρωστος άνθρωπος σε τόση ταλαιπωρία λόγω μιας ανάρτησης στο facebook; Αν ήμουν δικαστής θα τον άφηνα ελεύθερο χωρίς κανέναν όρο, θα του έδινα πίσω την ταυτότητά του. Και θα του έλεγα: «Πήγαινε γρήγορα, θεραπεύσου, γίνε καλά το γρηγορότερο»!

Αφότου πέρασε ο γνωστός νόμος περί πληροφορικής ήταν φανερό ότι θα παθαίναμε τέτοια πράγματα. Δυστυχώς και αυτό τον νόμο τον ετοίμασε το CTP και τον πέρασε από τη βουλή. Δηλαδή, είναι και αυτό έργο της Αριστεράς μας. Τι είδους Αριστερά είναι αυτή; Και ο Ακιντζί τον διάβασε καλά και τον υπέγραψε τον νόμο χωρίς να τον μελετήσει. Και τώρα μας έμεινε. Το φασιστικό κατοχικό καθεστώς μπορεί να επωφεληθεί από αυτόν όσο επιθυμεί. Βούτυρο στο ψωμί του. Ο Ερντάλ ήταν το πρώτο θύμα του νόμου. Το παράξενο είναι που κανείς δεν λέει τίποτα. Δηλαδή, κατέστη φυσιολογικό να γίνονται όλα αυτά λόγω μιας ανάρτησης στο facebook. Και από πάνω, σου λένε μην σωπαίνεις. Και εκείνοι σιωπούν. Και θα έρθει και η δική τους σειρά βεβαίως.

Ο Ερντάλ είχε αρχίσει μια καλή θεραπεία στο Νοσοκομείο Λάρνακας στον νότο. Όταν του συνέβησαν όλα αυτά στον βορρά, δεν μπόρεσε να συνεχίσει τη θεραπεία του. Φίλοι στον νότο, ακόμα και μερικά πολιτικά κόμματα ενδιαφέρονται έντονα για την κατάσταση του Ερντάλ. Τηλεφωνούν συχνά και σε εμένα. Ρωτούν για την κατάστασή του. Λένε ότι θα πεθάνει αν δεν συνεχίσει τη θεραπεία που έμεινε στη μέση στον νότο. Νομίζω ότι αυτό δεν νοιάζει τις εδώ αρχές. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει και πολλή αξία γι’ αυτούς. Ειδικά αν είναι ένας μουσουλμάνος που άλλαξε την πίστη του. Πού είναι οι αντίπαλοι του ρατσισμού ανάμεσά μας; Μια ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει τόσο όσο το λογότυπο με μια μικρή μαϊμού;

Posted in By Cyclamen

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *