Ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Εισαγγελέα στις 29 Ιουνίου 2020. Σήμερα συμπληρώνει οκτώ μήνες. Είθισται, ο κάθε αξιωματούχος να απολαμβάνει μια περίοδο χάριτος προτού αρχίσει να κρίνεται. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ο κ. Γιώργος Σαββίδης δεν δύναται να έχει αυτό το «προνόμιο». Το γεγονός ότι ήταν υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη σε συνδυασμό με το ότι η ανάληψη των καθηκόντων του συνέπεσε με την κορύφωση του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων, τον έθεσε από την πρώτη στιγμή υπό παρακολούθηση και φυσικά κριτική. Οκτώ μήνες μετά, θέτοντας στη ζυγαριά την παρουσία του στο αξίωμα του Γ.Ε., τις αποφάσεις του και την εν γένει συμπεριφορά του, μόνο αρνητικό πρόσημο μπορεί να εισπράξει από όσους κρίνουν χωρίς παραταξιακούς φακούς.
Δυστυχώς, η αξιολόγησή του δεν αφορά μόνο τον ίδιο και την καριέρα του. Σχετίζεται με ένα τεράστιο σκάνδαλο το οποίο έχει διασύρει στο μέγιστο βαθμό την πατρίδα μας ανά την υφήλιο. Το ξεκαθάρισμα του σκανδάλου μπορεί να μην ξεπλύνει ποτέ το διασυρμό. Μπορεί, όμως, να στείλει τουλάχιστον το μήνυμα ότι οι Κύπριοι δεν αποδέχονται και δεν συμβιβάζονται με το αηδιαστικό σλόγκαν «This is Cyprus».
Το πρώτο κάκιστο δείγμα γραφής δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να δώσει φακέλους πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, υπό το πρόσχημα ότι είχε ζητήσει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Αρνητική γνωμάτευση δεν θα μπορούσε να δώσει διότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα κατέφευγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο κ. Σαββίδης κατέφυγε σε μέση λύση. Γνωμάτευσε ότι αφού θα ξεκινούσε έρευνα η Ερευνητική Επιτροπή, να ερευνούσε εκείνη τους φακέλους. Οι λεπτομέρειες είναι που βοούν πολλές φορές. Πότε δόθηκε η γνωμάτευση; Την ίδια ημέρα που διορίστηκε η τριμελής επιτροπή. Όχι μέρες πριν που είχε ζητηθεί από τον Νουρή. Φοβερή σύμπτωση!
Το δεύτερο κορυφαίο ολίσθημα ήταν αυτός καθαυτός ο διορισμός της Ερευνητικής Επιτροπής. Διόρισε ο ίδιος μιαν επιτροπή για να ερευνήσει την Κυβέρνηση και τους χειρισμούς της σε σχέση με το υπό συζήτηση σκάνδαλο. Όντας ο ίδιος υπουργός της Κυβέρνησης, είναι αυτομάτως και ο ίδιος ερευνώμενος. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανεξάρτητων νομομαθών, καθιστά εξαρχής καταδικασμένο το όποιο πόρισμα, αφού θα επιτρέψει σε πολλούς να το αντικρύσουν με καχυποψία και να το αμφισβητήσουν.
Επιπρόσθετα τούτου, οι όροι εντολής της Επιτροπής είναι τέτοιοι, που ουδόλως θα ρίξουν άπλετο φως στα μεγάλα ζητούμενα. Τι ζητάνε; Να εξετασθεί κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων νομοθεσίες. Δεύτερον, κατά πόσον προκύπτουν παραλείψεις, που να δικαιολογούν έναρξη διαδικασίας αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας. Μια σωστή έρευνα, όμως, έπρεπε να εστιάσει αλλού. Από ποιους αγόραζαν τα ακίνητα οι αλλοδαποί. Ποια διασύνδεση είχαν οι συγκεκριμένοι ντιβέλοπερς με τα συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία και την εκτελεστική εξουσία. Μόνο έτσι θα διαπιστωθεί το νήμα της διαπλοκής και τα ενδεχόμενα κυκλώματα της διαφθοράς. Αυτά δεν θα απαντηθούν ποτέ. Σημειώνεται, επίσης, η πρόκληση του διορισμού στην Επιτροπή του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, εν γνώσει ότι βρίσκονται στα μαχαίρια με τον Ελεγκτή.
Ακολούθησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 το περιβόητο βίντεο του αίσχους. Συγκλόνισε και το τελευταίο σπίτι σε αυτό τον τόπο. Εκτός του Προεδρικού και της Γενικής Εισαγγελίας. Τηρήθηκε μακρά σιγή ιχθύος, γεγονός το οποίο κορύφωσε την οργή των πολιτών. Η κοινωνία σε τέτοια κορυφαία σκάνδαλα, αναμένει από τους καθ’ ύλην αρμοδίους να είναι πρωταγωνιστές. Ανέμενε να δει τον Γενικό Εισαγγελέα να αναλαμβάνει αμέσως με αποφασιστικό τρόπο δράση.
Αντ’ αυτού, είδε στις 23 Οκτωβρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα να επιτίθεται στον Γενικό Ελεγκτή. Παραγνωρίζοντας το λαϊκό αίσθημα. Παραγνωρίζοντας την απαίτηση της πλειονότητας των πολιτών να δοθούν οι φάκελοι του σκανδάλου στην Ελεγκτική Υπηρεσία, την οποία εμπιστεύονται πλήρως.
Υπήρχαν, όμως, κι άλλα ολισθήματα. Διατάχθηκε μια αστυνομική έρευνα για το βίντεο του αίσχους με εμφανείς αδυναμίες. Η στήλη προειδοποιούσε τον Γ.Ε. στις 14 Οκτωβρίου: «Θα ζητήσετε μαρτυρίες από τον Αλ Τζαζίρα, λέτε. Πιθανότατα θα σας γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Διότι τη δουλειά τους την έκαναν. Πώς θα προχωρήσετε; Με τις καταθέσεις Συλλούρη, Τζιοβάνη και Πιττάτζιη; Ζήτω που καήκαμε. Αν πραγματικά θέλεις να αποδώσει η έρευνα, έπρεπε ήδη να είχες ζητήσει κατάσχεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών των εμπλεκομένων. Έπρεπε ήδη να είχες ζητήσει πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών και άνοιγμα των τηλεφωνικών τους επαφών». Δυστυχώς, δεν μας εισάκουσε. Χαρακτηριστικό, και συνάμα προκλητικό, το γεγονός ότι η Αστυνομία πήγε στα υποστατικά των τριών πρωταγωνιστών του βίντεο στις 29 Οκτωβρίου. Δηλαδή, 17 ολάκερες μέρες μετά από την προβολή του βίντεο.
Ο κ. Σαββίδης, διέγραψε με μια μονοκονδυλιά και μια μεγάλη ευκαιρία να δινόταν τέλος στην πολιτική κρίση γύρω από τη διερεύνηση του σκανδάλου. Ο Κώστας Κληρίδης κατέθεσε πρόταση όπως δοθούν οι φάκελοι στην Ε.Υ. αλλά να δεσμευτεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ότι δεν θα δημοσιοποιήσει καμία έκθεση πριν ολοκληρώσει την έρευνά της η Ερευνητική Επιτροπή. Ο Οδυσσέας απεδέχθη, ο Σαββίδης την πέταξε στα σκουπίδια…
Το πιο πρόσφατο ολίσθημα του Γ.Ε. ήταν η αντίδρασή του στην τοποθέτηση του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI). Κατακεραύνωσε την Κυβέρνηση τονίζοντας χωρίς περιστροφές, ότι με τη συμπεριφορά της επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την υπονομεύει. Αντί να σταθεί στο χαστούκι που ο διεθνής οργανισμός δίδει στην Κ. Δ., επέλεξε με νομικίστικες δικαιολογίες να το προσπεράσει. Εστίασε στο ότι ο οργανισμός «δεν μπορεί να υπεισέλθει σε νομικά θέματα, τα οποία εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα της Κ.Δ.».
Είναι θλιβερό το συμπέρασμα διότι ο κ. Σαββίδης έχει ακόμη 6 χρόνια στο θεσμό του Γ.Ε. Με τα πλήγματα τα οποία έχει δεχθεί εξαρχής η αξιοπιστία του, η πορεία του θα είναι δύσκολη. Ο διορισμός ενός υπουργού στο αξίωμα του Γ.Ε. υπό τις δεδομένες συνθήκες, φόρτωσε με καχυποψία τον ανεξάρτητο θεσμό. Και η μέχρι στιγμής πορεία του, την έχει επαυξήσει. Οφείλει να αναλογιστεί σοβαρά κατά πόσο θα απαλλάξει το θεσμό από την καχυποψία! Με τόλμη έναντι του όποιου κόστους!