Του Σιενέρ Λεβέντ, στις 11-03-2021
Η Βρετανία, που από την αρχή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για τη διαίρεση του νησιού, τώρα προσπαθεί να κάνει την τελευταία κίνηση. Ποια είναι αυτή; Τα δύο κράτη! Νομίζω ότι εκείνη το έβαλε αυτό στο μυαλό της τουρκικής πλευράς και στέκεται πίσω της. Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Μπορίς Τζόνσον γι’ αυτή του τη στήριξη. Η Βρετανία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Άρα αυτή τη στιγμή δύο εγγυήτριες δυνάμεις προσπαθούν για τα δύο κράτη.
Όμως, δεν είναι αρκετό. Δεν μπορούν να αποφασίσουν οι εγγυητές για το μέλλον του νησιού. Εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε για τους εγγυητές, όμως εκείνοι δεν μπορούν να αποφασίσουν για εμάς. Η Βρετανία τι θα κερδίσει από τη διαίρεση του νησιού σε δύο ανεξάρτητα κράτη; Θα διασφαλίσει τις στρατιωτικές βάσεις της. Σε μια τέτοια λύση θα εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι δεν θα αγγιχθούν καθόλου οι Βάσεις. Άλλωστε είχε καταφέρει να το συμπεριλάβει αυτό και στο σχέδιο Ανάν. Οι Βάσεις δεν θα γίνονταν ξανά θέμα διαπραγμάτευσης μετά από τη λύση. Όσοι είπαν «ναι» στο σχέδιο αυτό ίσως να μην έδωσαν καθόλου σημασία σε αυτό το σημείο. Όμως, ήταν ένα από το πιο ζωτικά σημεία του σχεδίου. Οι Βρετανοί είναι γνωστοί για την πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Σε όποιο μέρος του κόσμου και αν πήγαν, βγήκαν διαμελίζοντάς το. Διαμέλισαν την Υεμένη. Διαμέλισαν τη Μαλαισία. Μάλιστα την Ινδία τη μοίρασαν στα τρία μέρη. Το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές αποκόπηκαν από την Ινδία. Οι Βρετανοί είναι οι αρχιτέκτονες της διένεξης Παλαιστίνης – Ισραήλ.
Αν και ξέρουμε όλοι πολύ καλά πλέον ότι η Βρετανία προσπαθεί εδώ και χρόνια για να μοιράσει το νησί μας, δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή αντίδραση εναντίον της. Γιατί; Ένας φίλος που τώρα δεν βρίσκεται στη ζωή έλεγε συχνά «να πάμε να ουρήσουμε στον τοίχο της αρμοστείας». Κάποτε γίνονταν τέτοιες διαμαρτυρίες στον βορρά. Αλλά πολύ αδύναμες. Οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν τα είκοσι άτομα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η κοινότητά μας ακόμα βλέπει το πρόβλημα ως ελληνοτουρκικό. Συμπεριφέρεται σαν να μην αντιλαμβάνεται ότι όλους αυτούς τους μπελάδες οι Βρετανοί τους έβαλαν στο κεφάλι μας. Ναι, φταίμε και εμείς βεβαίως. Παίξαμε το παιχνίδι τους. Δώσαμε την ευκαιρία να μας χρησιμοποιήσουν και να μας κάνουν να μαλώσουμε μεταξύ μας. Και οι ηγέτες μας δούλεψαν πολύ καλά γι’ αυτό, μην τους ματιάσω. Οι Βρετανοί οργάνωσαν τα πάντα. Και εκείνοι τα εφάρμοσαν. Ο Ντενκτάς ήταν ο ηγέτης που επέβαλαν οι Βρετανοί στην κοινότητά μας. Κάποιοι τον αποκαλούν «πράκτορα των Βρετανών». Ο Κληρίδης δεν ξέρω πόσο εξαρτώμενος ήταν από τη Βρετανία, αλλά τον έκαναν ήρωα στα μάτια των Βρετανών για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον βρετανικό στρατό εναντίον του στρατού του Χίτλερ. Και πράγματι είναι ήρωας. Πιάστηκε αιχμάλωτος από τους ναζί και δραπέτευσε. Ο ΕΟΚΑτζής Γιωρκάτζης εξαρτιόταν πιο πολύ από τη CIA. Ο Μακάριος, που συμμετείχε στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, ήταν εκείνος που προκάλεσε την περισσότερη ανησυχία στους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Έφερε το τέλος του η ύπαρξη αυτού του Κινήματος και επιπλέον η εγγύτητά του με τους Σοβιετικούς.
Στους Βρετανούς ανήκει το σύνθημα «Διχοτόμηση ή θάνατος». Εκείνοι το έβαλαν στο κεφάλι μας. Η ένωση δεν ήταν ανακάλυψη των Βρετανών. Ήταν θέση και στόχος απευθείας του ελληνοκυπριακού εθνικού μετώπου. Ούτως ή άλλως, οι Βρετανοί γι’ αυτό είχαν εμβολιάσει τους Τουρκοκυπρίους με τη διχοτόμηση. Διχοτόμηση έναντι της ένωσης. Όμως, αν υποστηρίζαμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του νησιού έναντι της ένωσης και όχι τη διχοτόμηση, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά εμείς γίναμε ένα με τους Βρετανούς και προσπαθήσαμε να συνθλίψουμε την ΕΟΚΑ που διεξήγαγε εθνικό απελευθερωτικό αγώνα εναντίον τους. Δύο χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έγιναν κομάντο στον βρετανικό στρατό εναντίον της ΕΟΚΑ. Έκαναν εφόδους σε χωριά μαζί με βρετανικές περιπόλους, κάνοντας τους οδηγούς τους, και βγήκαν σε κυνήγι μελών της ΕΟΚΑ. Θα άλλαζε ο ρους της ιστορίας και αν η ΕΟΚΑ δεν υιοθετούσε ως τελικό στόχο την ένωση και άφηνε ανοικτή την πόρτα για να συμμετάσχουν και Τουρκοκύπριοι σε έναν τέτοιο εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.
Δεν αρκεί να υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη. Επιπλέον, δεν μπορούμε να πούμε και πολλά ακόμα και ενάντια σε αυτό. Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και ενάντια στη Βρετανία. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Όλοι μαζί. Κάποτε υπήρχε ένα πολύ ωραίο σύνθημα. «Κύπρος ενωμένη, ανεξάρτητη, αδέσμευτη, απαλλαγμένη από τις Βάσεις». Δεν πάλιωσε αυτό. Απέκτησε πολύ περισσότερο νόημα μάλιστα.