Menu Close

Αναρτήσεις

Κενά αέρος στην αξιοπιστία του ΠτΔ – Mετέωρος για Σεϋχέλλες

 

05 Φεβρουαρίου 2021

Συγκλονιστικά είναι τα όσα έρχονται στην επιφάνεια για το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της οικογένειας του στις Σεϋχέλλες το 2015 και στο βαθμό που ευσταθούν τα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο από αεροπορικές εταιρείες, το αεροπλάνο που χρησιμοποιήθηκε διαχειριζόταν εταιρεία του φίλου του Σαουδάραβα στον οποίο παραχωρήθηκαν συνολικά 42 διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως προκύπτει από αναρτήσεις, το αεροπλάνο ανήκε μεν σε άλλη εταιρεία αλλά την περίοδο 2011-2018 ετύγχανε διαχείρισης από εταιρεία συμφερόντων του Σαουδάραβα, ο οποίος προφανώς το διέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε χθες το ταξίδι, έθεσαν ακόμη και θέμα συναλλαγής υποδεικνύοντας, πως έξι μέρες μετά την επιστροφή του Προέδρου στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο πολιτογράφησε τη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα στον οποίον φέρεται να ανήκει το τζετ με το οποίο πραγματοποιήθηκε το ταξίδι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωτιές με αφορμή ταξίδι του Προέδρου στις Σεϋχέλλες 

Πέραν της σχετικής διασύνδεσης που ανέδειξαν βουλευτές σχετικά με τις 42 πολιτογραφήσεις, υπέδειξαν επίσης πως υπήρχε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, με βάση την οποία ήταν παράνομη η πολιτογράφηση συγγενών επενδυτών. Υπεδείχθη επίσης, πως με τον τρόπο που παρουσιάστηκε η αγορά των οικιών (για να πληρωθούν τα κριτήρια πολιτογράφησης) το δημόσιο έχασε περίπου €1 εκατ. υπό μορφή φόρων.

Τόσο ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου όσο και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν ρωτήθηκαν από βουλευτές «κατά πόσο ο πρόεδρος ταξίδεψε με το αεροπλάνο του Σαουδάραβα στον οποίο (όπως και σε 41 άλλους) εκδόθηκαν κυπριακά διαβατήρια», παρέπεμψαν στον ίδιο τον Πρόεδρο, υποδεικνύοντας ότι επρόκειτο για ιδιωτικό ταξίδι.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο λειτουργός της Πολιτικής Αεροπορίας Χάρης Αντωνιάδης, ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ότι στις 3 Αυγούστου 2015 και ώρα 7.04 πρωί αεροπλάνο τύπου «Μπόινγκ 767 200 N767 K» απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας με προορισμό τις Σεϋχέλλες μεταφέροντας 14 επιβάτες. Το ίδιο αεροπλάνο στις 13/8/2015 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας η ώρα 13.38 μμ προερχόμενο από τις Σεϋχέλλες. Όπως ελέχθη, οι πτήσεις ήταν ιδιωτικές. Οι ημερομηνίες συμπίπτουν με τις ημερομηνίες που ταξίδεψε ο Πρόεδρος και η οικογένεια του στις Σεϋχέλλες.

Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε επίσης, πως η πτήση είχε κωδικό «1» που έχουν οι πτήσεις αρχηγών κρατών. Διευκρίνισε επίσης, πως με τη χρήση του κωδικού αυτού δεν πληρώνονται τέλη αεροδρομίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, βουλευτές υπέδειξαν πως ο Πρόεδρος κατέθεσε ότι το ταξίδι του στις Σεϋχέλλες καλύφθηκε «ιδίοις εξόδοις», δηλαδή ότι τα έξοδα καλύφθηκαν από τον ίδιο και την οικογένειά του.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν το ταξίδι πραγματοποιείτο χθες (με 14 επιβάτες για Σεϋχέλλες) με βάση τις τρέχουσες τιμές και το μέγεθος του αεροπλάνου που χρησιμοποιήθηκε το 2015, θα κόστιζε περίπου 150.000 δολάρια μετ’ επιστροφής. Αεροπλάνα με καλύτερες ανέσεις χρεώνονται με 25.000 δολάρια την ώρα.

Οι προσφορές για μικρότερα αεροπλάνα που μπορούν να μεταφέρουν 14 άτομα, κυμαίνονται μεταξύ 51.000-78.000 δολαρίων.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Αεροπορίας είχε καταθέσει πως με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, τις συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν πραγματοποιήθηκαν πτήσεις με αεροπλάνα της εταιρείας του Σαουδάραβα.

Όπως διέρρευσε χωρίς να επιβεβαιωθεί, ο Σαουδάραβας διέθετε αεροπλάνο τέτοιου τύπου το 2015 αλλά στη συνέχεια φέρεται να το πούλησε. Όπως ήδη γράφτηκε πιο πάνω, δεν ξεκαθάρισε πλήρως κατά πόσον ο Πρόεδρος και η οικογένεια του ταξίδεψαν με αεροπλάνο του Σαουδάραβα φίλου του, κάτι το οποίο ανέλαβε να ξεκαθαρίσει η Πολιτική Αεροπορία.

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Αεροπορίας διευκρίνισε, πως σε ιδιωτικές πτήσεις δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν στο αεροπλάνο βρισκόταν ο Πρόεδρος, δεδομένου ότι δεν καταγράφονται ονομαστικά οι επιβάτες αλλά ο αριθμός.

Ήξεις αφίξεις από στελέχη του Προεδρικού

Εκπρόσωποι του Προέδρου που παρευρέθηκαν στη συνεδρία, όταν ρωτήθηκαν, δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν αν ο Πρόεδρος ταξίδεψε με το συγκεκριμένο αεροπλάνο.

Σε κάποια σημεία η συνεδρία διεξήχθη σε ψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις. Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου κατέθεσε επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται, πως στις 10 Ιουνίου 2020 ο Πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον τέως πρόεδρο της Βουλής, εκφράζοντας τη βούληση του να απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις ή απορίες είχαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

«Έκτοτε ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε εκ μέρους των μελών της Επιτροπής», προστίθεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου. Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει στη χθεσινή του δήλωση, πως «παρά το γεγονός ότι τα θέματα που εγείρονται έχουν πλειστάκις μέχρι σήμερα απαντηθεί, θέλω να επαναλάβω την ετοιμότητα μου να ανταποκριθώ γραπτώς στα όποια θέματα ηθέλατε εγείρει».

Μέλη της Επιτροπής αντέδρασαν υποστηρίζοντας πως ουδέποτε τους κοινοποιήθηκε η επιστολή του Προέδρου (ημερομηνίας 10 Ιουνίου) και τόνισαν πως ο Πρόεδρος θα μπορούσε να στείλει την επιστολή και στην Επιτροπή Ελέγχου η οποία είχε ζητήσει ενημέρωση.

Έντονη κριτική στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν απάντησε εγκαίρως στα ερωτήματα της Βουλής, άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά και ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως πρέπει να τεθούν ενώπιον της Βουλής όλα τα στοιχεία ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Βουλευτές παρέπεμψαν και στο πόρισμα Καλογήρου σχετικά με την παράνομη πολιτογράφηση της δεύτερης γυναίκας του Σαουδάραβα. Η κ. Καλογήρου που ήταν παρούσα ανέφερε, ότι θεωρήθηκε πως ο δεύτερος γάμος του Σαουδάραβα είναι άκυρος δεδομένου ότι στην Κύπρο δεν δικαιούται κάποιος να είναι πολυγαμικός, οπόταν κρίθηκε ότι η πολιτογράφηση ήταν παράνομη.

Οι εκπρόσωποι του Προέδρου υπέδειξαν πως το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπόψιν το καθεστώς που ισχύει στη Σαουδική Αραβία και όχι την κυπριακή νομοθεσία.

Βουλευτές ήγειραν θέμα συναλλαγής

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε δύο ταξίδια του Προέδρου στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικά αεροσκάφη υπερπολυτελείας και διερωτήθηκε αν «ανήκαν και τα δύο στον ίδιο Σαουδάραβα με τις 42 πολιτογραφήσεις». «Ένα τόσο απλό ερώτημα αρνούνται να το απαντήσουν γιατί ξέρουν τις συνέπειες μιας καταφατικής απάντησης κάτω και από το βάρος του πορίσματος Καλογήρου και την παράνομη σύμφωνα με αυτό, πολιτογράφηση της συζύγου του Σαουδάραβα», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Περαιτέρω ανέφερε πως «στη διάρκεια της συνεδρίασης έστω και με το ζόρι, και στη βάση των στοιχείων που κατέθεσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, επιβεβαιώνεται ότι πραγματοποιήθηκε πτήση με Boeing 767 στις 03-13/8/15 και με τον κωδικό πτήσης «1». Ο κωδικός σημαίνει ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροσκάφους δεν κατέβαλε καθόλου έξοδα αεροδρομίου ή άλλα τέλη, πρόσθεσε.

«Αν το αεροσκάφος ανήκει στον Σαουδάραβα, τότε η παράνομη πολιτογράφηση, σύμφωνα με το πόρισμα Καλογήρου, της δεύτερης συζύγου έξι μέρες μετά που επέστρεψε το αεροσκάφος στην Κύπρο, λαμβάνει άλλη διάσταση, αυτήν της συναλλαγής», συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε δήλωση σύμφωνα με την οποία είναι έτοιμος να απαντήσει οποιοδήποτε ερώτημα υποβληθεί από οποιονδήποτε βουλευτή».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως «είναι αδιαμφισβήτητο ότι στις 3 Αυγούστου 2015 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε διακοπές στις Σεϋχέλλες» και «είναι αδιαμφισβήτητο με βάση στοιχεία της Πολιτικής Αεροπορίας, ότι πήγε σε αυτές τις διακοπές με ιδιωτική πτήση με Μπόινγκ 767 και επέστρεψε στις 13 Αυγούστου.

Είπε επίσης, πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι έξι μέρες μετά, στις 19 Αυγούστου, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση πολιτογράφησης της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, όπως πρόσθεσε, πως στο πόρισμα Καλογήρου η πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα ήταν παράνομη με βάση το κυπριακό δίκαιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει δεύτερες συζύγους.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να απαντήσει στον κυπριακό λαό, να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πει επιτέλους την αλήθεια», είπε, για να συμπληρώσει πως «προκύπτουν ζητήματα δεοντολογίας, ανταλλαγμάτων που έδωσε η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη για τις προσωπικές εξυπηρετήσεις του ιδίου και της οικογένειάς του».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «αν αποδειχθεί ότι το ταξίδι ήταν μια δωρεά του Σαουδάραβα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αυτό συνδέθηκε στη συνέχεια με πολιτογράφηση, τότε προκύπτει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ζήτημα που οδηγεί απευθείας σε παραίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, γιατί παραβιάζει τον ίδιο τον κώδικα δεοντολογίας που ο ίδιος υποχρέωσε τους υπουργούς του να υπογράψουν και να τηρούν».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι «το κύριο ζήτημα που προκύπτει είναι η πιθανότητα το δεύτερο ταξίδι να έχει γίνει με αεροσκάφος του ίδιου Σαουδάραβα και η πολύ περίεργη πολιτογράφηση που ακολούθησε την επόμενη εβδομάδα».

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *