Menu Close

Αναρτήσεις

Η φιλοσοφία της αυταπάτης και το αρμένικο μοναστήρι

Κατά τα άλλα, ενοχλούνται όταν τους ασκείς κριτική για τις συμπεριφορές τους. Τις συμπεριφορές που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον μας. Θίγονται και αρχίζουν να φωνάζουν ότι παριστάνουν τους υπερπατριώτες αυτοί που τους κριτικάρουν ή αυτοί που διαφωνούν μαζί τους. Είναι γνήσιοι πατριώτες αυτοί, μέσα στην αυταρέσκεια και την αφέλεια τους, ενώ οι άλλοι παριστάνουν τους υπερπατριώτες. Ακούστε τώρα παράδειγμα, για να καταλάβετε γιατί καταντούν και επικίνδυνοι και γραφικοί. 

Κάτι τύποι πήγαν τέλος Μαρτίου, ένεκα επετείου της 25ης, κι έγραψαν συνθήματα πάνω στους τοίχους τζαμιού στην Επισκοπή Λεμεσού. Έτρεξε κι έκανε δηλώσεις ο ίδιος ο Ερντογάν αυτοπροσώπως, λες και το τζαμί της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι δικό του. Μας απειλούσε κιόλας ότι θα λάβει μέτρα. Έτρεξε κι έκανε δηλώσεις κι ο Ερσίν Τατάρ, που κατηγορούσε την ελληνοκυπριακή ηγεσία ότι οργανώνει και υποστηρίζει «τέτοιες ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις»… Έτσι κάνουν πάντα ως γνωστό. Αξιοποιούν πράξεις ορισμένων, ίσως και προβοκατόρων, για να δημιουργούν εντυπώσεις σε βάρος μας και να κερδίζουν πολιτικά οφέλη στη διεθνή κοινότητα ή και στα φανατισμένα πλήθη που καθοδηγούν με μίσος.

Πάμε τώρα στο επόμενο γεγονός. Προχτές, στα κατεχόμενα, ομάδα νεαρών διοργάνωσε πάρτι με μουσική τέκνο, στο αρμενικό μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ ή Μαγκαραβάνκ) της κατεχόμενης Χαλεύκας, στον Πενταδάκτυλο. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και βίντεο από την εκδήλωσή τους στο διαδίκτυο. Το αρμενικό μοναστήρι, που σήμερα βρίσκεται σε θλιβερή κατάσταση, στο έλεος της φύσης και των βανδάλων, υπήρξε φημισμένος χώρος προσκυνήματος, χώρος ανάπαυσης και ενδιάμεσος σταθμός για Αρμένιους κληρικούς και προσκυνητές καθ’ οδόν προς τους Αγίους Τόπους.

Για την εκδήλωση που έγινε εκεί έκανε δήλωση ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας ότι αυτά που έγιναν «συνιστούν βεβήλωση του χώρου ως τόπου θρησκευτικής  λατρείας, αλλά και ως μνημείου της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας». Έκανε καταγγελία στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Έκαναν καταδικαστική δήλωση ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μουφτής. Επέκρινε το γεγονός και ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αλί Τουνκάι, με ανάρτησή του στο Facebook. Την ημέρα που έγιναν αυτά, στο Τρίτο του ΡΙΚ, μίλησε ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου. Μίλησε στην Πόλα Σπόντα για όσα πέτυχε η Επιτροπή, κάναμε το ένα, κάναμε το άλλο… Όταν τον ρώτησε, όμως, για το αρμένικο μοναστήρι, ακούσαμε εμβρόντητοι την αντίδρασή του. Προσέξτε διάλογο, όπως απομαγνητοφωνήθηκε:

-Κύριε, Χατζηδημητρίου, τι γίνεται με το αρμενικό μοναστήρι… Έκαναν εκεί πάρτι…

-Τέτοιο πράμα δεν έχει γίνει. Υπάρχουν σωρεία προβλημάτων και κινούμαστε γι΄ αυτό το μοναστήρι, αλλά τέτοιο πράμα ούτε έγινε, ούτε γνωρίζω, ούτε έχω αντιληφθεί, ούτε έχει δημοσιευθεί.

-Μα, έχουμε δει βίντεο που κυκλοφόρησαν…

-Πάντως, το μοναστήρι είναι ερείπιο… Δεν έχω υπόψη μου τέτοια ιστορία. Ούτε η Επιτροπή. Ούτε ακούσαμε ποτέ, ούτε διαβάσαμε, ούτε είδαμε. Αυτό μου κάμνει εντύπωση ειλικρινά. Και τα παρακολουθούμε όλα πολύ στενά.

Μπορεί να είχε άλλες ασχολίες και να μην ενημερώθηκε για το θέμα, δεν λέω. Αλλά, το πάθος με το οποίο επιχείρησε να διαψεύσει είναι η πιο κραυγαλέα επίδειξη μυωπικής πολιτικής. Την ώρα που ο εχθρός μας (επιτρέπεται ακόμα να λέμε εχθρό την Τουρκία;) εκμεταλλεύεται για να αποκτήσει πολιτικά οφέλη ακόμα και τα συνθήματα που έγραψαν δυο – τρεις τύποι σ΄ ένα τζαμί, οι άνθρωποι που έχουμε να μας εκπροσωπούν επιχειρούν να κρύψουν τις τουρκικές προκλήσεις στους ιερούς χώρους. Πρόβαλαν τη βεβήλωση οι ίδιοι οι δράστες, αλλά ο εκπρόσωπος μας για την πολιτιστική κληρονομιά, σπεύδει πριν από τους Τούρκους να συγκρατήσει την όποια αντίδραση: Τέτοιο πράμα δεν έχει γίνει, λέει. Και επιμένει με έντονο ύφος. Όχι γιατί θέλει να συγκαλύψει τους Τούρκους ο άνθρωπος, αλλά γιατί εκπροσωπεί ένα συνονθύλευμα πολιτικής φιλοσοφίας που επιλέγει να θεωρεί την αλήθεια αχρείαστη και προτιμά να την κρύβει, όπως κρύβει και τον κατοχικό στρατό για να μην χρειαστεί να απαιτεί την αποχώρησή του. Έτσι πορεύτηκαν και μας έφεραν στους μεγάλους σημερινούς κινδύνους. Και δεν το αντιλαμβάνονται. Απευθύνουν ακόμα εκκλήσεις να συνεχίσουμε τη δική τους πορεία. Προς τις αυταπάτες.

Posted in Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *