Του Αλέκου Μιχαηλίδη, στις 23 Φεβρουαρίου 2021
Ομολογουμένως, ήταν ιστορική η 20ή Φεβρουαρίου. Είδαμε (από κοντά) τη μεγαλύτερη διαδήλωση που συνέβη στην Κύπρο μετά το καλοκαίρι του 2018 όταν οι εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους και φυσικά μετά το καλοκαίρι του 2011 και τις εκδηλώσεις έξω από το Προεδρικό για το Μαρί. Άνθρωποι πάσης ηλικίας, αριστεροί, ακροαριστεροί, αναρχικοί, Ομονοιάτες, Ακελικοί (ινκόγκνιτο), πληγωμένοι Συναγερμικοί, Οικολόγοι, νεοφιλελεύθεροι, Δηκοϊκοί, Εδεκίτες, αυτόνομοι, πατριώτες, απάτριδες, υποψήφιοι, συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Στασίνου αφενός για να φωνάξουν εναντίον μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης και αφετέρου για να τονίσουν την απέχθειά τους για την αστυνομική βία.
Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Κάποιοι κατέβηκαν επειδή ο Αναστασιάδης θέλει δύο κράτη, άλλοι επειδή τον ψήφισαν και τους πλήγωσε, άλλοι επειδή θεωρούν τη Γιολίτη υπεύθυνη για όλα (σε συνάρτηση με την απέχθειά τους για τον Τσουρούλλη), άλλοι για τον Ακάμα, άλλοι για κάποιον δικοινοτικό αγώνα που δεν καταγγέλλει την κατοχή, άλλοι για τις σέλφι στο Instagram και ούτω καθεξής. Προς Θεού, η ετερογένεια ενός λαού οργισμένου δεν είναι κάτι κακό, ωστόσο, η ένθεν και ένθεν προσπάθεια να καθοριστεί το «σώμα» της διαδήλωσης είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη. Οι μεν προσπαθούσαν να δώσουν ταξικό χαρακτήρα και οι δε ακελικό, φιλοτουρκικό, οπαδικό.
Στο διά ταύτα, η κυπριακή κοινωνία του 2021 δεν βίωσε μια υγιή πολιτική εξέλιξη και αυτό φαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της. Γι΄ αυτό θεωρείται «αντικαθεστωτικός» αυτός που καταγγέλλει την κυβέρνηση Αναστασιάδη και συμπλέει με το συστημικό ΑΚΕΛ, ενώ, υπό άλλες περιστάσεις, θα μπορούσε να διαδηλώνει με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και κεντρικό πανό το «Λύση Τώρα». Γι΄ αυτό θεωρείται «αντισυστημικός» κάποιος που ψηφίζει ΕΛΑΜ στον πρώτο γύρο των προεδρικών και Αναστασιάδη τον δεύτερο. Ή Μαλά στον πρώτο και Αναστασιάδη στον δεύτερο, ελέω φυσικά του κυπριακού ζητήματος και των οραμάτων μιας σαθρής κοινωνίας.
Εν προκειμένω, έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διεργασία (εσωτερική και εξωτερική) για να σχηματοποιηθούν τα κομμάτια της κυπριακής κοινωνίας. Όσο κι αν (και κάποιοι φίλοι) θεωρούν πως η ακροαριστερά μάζεψε δεκάδες χιλιάδες στο κέντρο της Λευκωσίας, κάτι τέτοιο δεν έγινε, όπως καταδεικνύεται και παραπάνω. Όσο κι αν θεωρείται αντιφασισμός κάποιος δικοινοτικός αγώνας, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα ή ξεκάθαρη τοποθέτηση για τα κακώς κείμενα στα κατεχόμενα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Όσο κι αν θέλουν, εκείνοι που τρομάζουν με το σφυροδρέπανο ή τον αντικαπιταλιστικό αγώνα, να προσδώσουν ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά στη δημόσια αντιπαράθεση, ανήμποροι να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατόν μια νεολαία να είναι αγγελιαφόρος της σχολής του Σικάγο, δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον δημόσιο διάλογο.
Λοιπόν, όλα τα παραπάνω, δεν γράφονται για να εξουδετερώσουν την οργή του απλού κόσμου, των νέων, των ανιδιοτελών πολιτών έναντι ενός σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος ή της κυβέρνησης Αναστασιάδη, μα για να τονίσουν την ανάγκη να αποσαφηνιστούν οι όροι που χρησιμοποιεί μια μάζα που θέλει να γίνει κίνημα. Δεν μπορεί, εν τέλει, μια νεολαία που απεχθάνεται τον φασισμό, να μην έχει κάτι να πει για τον τουρκικό φασισμό, τον τουρκικό εθνικισμό, τον τουρκικό ιμπεριαλισμό – ίσως μόνο ένα κομμάτι της διαδήλωσης να μιλά για αυτά, οι άλλοι στρουθοκαμηλίζουν. Δεν μπορεί, μια διαδήλωση που μάχεται ενάντια στη διαφθορά και στη διαπλοκή, να βρίσκει «ελπίδα» στο ΑΚΕΛ και στα σαθρά κομμάτια του πολιτικού κατεστημένου. Δεν μπορεί, μια διαδήλωση που φωνάζει ενάντια στον φασισμό, να μην τονίζει πως η Κύπρος βλάπτεται από τον φασισμό του τουρκικού στρατού και να μην καταγγέλλει όσους θέλουν να μας θέσουν υπό την ομηρία του. Να μην καταγγέλλει όσους ψήφισαν τον Αναστασιάδη για να επαναφέρει το σχέδιο Ανάν και ανακάλυψαν το 2017 πως η κυβέρνησή του είναι διεφθαρμένη. Να μην καταγγέλλει το ΑΚΕΛ που στάθηκε δίπλα στον Αναστασιάδη από το 2013 (ή από το 2008) για να λύσει το Κυπριακό με ιμπεριαλιστικούς όρους και ανακάλυψε το 2017 πως είναι αυταρχικός. Τέρμα πια στις αυταπάτες, σύντροφοι, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες.
alekos@philelftheros.com