Menu Close

Αναρτήσεις

Εποικοδομητικές ασάφειες και το σημείο εκκίνησης των συζητήσεων

 

05 Μαρτίου 2021

ΕΔΩ και καιρό έχει αναδειχθεί μέσα από τα ρεπορτάζ ότι το Φόρεϊν Όφις επιχειρεί να παρουσιάσει «γεφυρωτικές» ιδέες, σε μια προσπάθεια, όπως σημειώνουν, να καλύψουν τις διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Κάποιες από τις ιδέες είδαν και το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν και αντιδράσεις. Στη σφαίρα των διαφόρων πληροφοριών, μπορούν να αναφερθούν πολλά ενώ παράλληλα η επίσημη πλευρά να κρύβεται πίσω από τις διαχρονικές επαναλαμβανόμενες, πανομοιότυπες θέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το Λονδίνο έχει επιβεβαιώσει και επισήμως πως η δική του προσπάθεια είναι όπως βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των εκατέρωθεν απόψεων. Επισήμως, δημόσια και κατ΄ ιδίαν, το βρετανικό αφήγημα κινείται στη λογική πως μεταξύ της θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, που είναι υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και της λύσης δύο κρατών, που προτάσσουν οι Τούρκοι, πρέπει να βρεθεί «συμβιβασμός». Υπενθυμίζεται πως η θέση που εκφράζεται από την ελληνική πλευρά στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, υποχωρήσεων και υποτίθεται πως διατυπώνεται και στις αποφάσεις, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται συναφώς ότι η Βρετανία είναι στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

ΠΟΙΑ είναι η τελευταία τοποθέτηση του Φόρεϊν Όφις; Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία υποβλήθηκε από τον βουλευτή των Εργατικών, Πάμπο Χαραλάμπους, είπε πως «ασφαλώς (η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) είναι το σημείο εκκίνησης». Πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει τώρα είναι και οι δύο πλευρές να πάνε σε αυτές τις 5 συν τα Ηνωμένα Έθνη συνομιλίες δίχως προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεμπλακούμε στο είδος της ευελιξίας και του πραγματισμού που μπορεί να επιφέρει μία με διάρκεια και ανθεκτική ειρήνη για όλη την Κύπρο».

ΕΑΝ, λοιπόν, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι σημείο εκκίνησης, τότε οι συζητήσεις πού θα οδηγηθούν; Σε αυτό που πραγματικά επιδιώκει η Άγκυρα και πλασάρεται μέσα από τις γεφυρωτικές ιδέες της Βρετανίας. Δηλαδή, τη συνομοσπονδία. Εκτός κι εάν οι Βρετανοί θεωρούν πως εκκινώντας από τη ΔΔΟ μπορούμε βαθμηδόν να καταλήξουμε σε συμφωνία για ενιαίο κράτος. Εάν αυτό εννοούν να μας το πουν. Αλλά προφανώς και δεν είναι αυτό που επιδιώκουν μέσα από τις διπλωματικές τους παρεμβάσεις. Είναι ξεκάθαρο πως εκείνο που θέλουν περιγράφεται στις ιδέες, ανεξάρτητα εάν δεν το ονοματίζουν, επιστρατεύοντας την εποικοδομητική ασάφεια, τρόπο. Στην σχετική ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου, γίνεται αναφορά και σε πρόσφατη τοποθέτηση της Υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον. Η τελευταία επανέλαβε τη στήριξη της βρετανικής Κυβέρνησης σε μία συνολική και δίκαιη λύση, «βασισμένη στις υπάρχουσες παραμέτρους όπως εκτίθενται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των 550 (1984) και 789 (1992)», παραλείποντας ωστόσο αυτή τη φορά τη συνήθη ρητή αναφορά στο «διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». Το πρόβλημα είναι πως η μη αναφορά σε ΔΔΟ παραπέμπει στα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο. Η μη αναφορά φαίνεται ότι  συνδέεται με τις παρασκηνιακές διεργασίες για συνομοσπονδιακό μοντέλο. Αυτό, δηλαδή, που επιδιώκουν οι Τούρκοι.

ΤΟ έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει πως δεν θεωρούμε πως το Φόρεϊν Όφις νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στο Κυπριακό. Δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία κι αυτό δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *