Να, που θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε και τις εξηγήσεις που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά τον ντόρο που προκάλεσε όταν είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα». Εξηγούσε ο μακαριότατος ότι δεν εννοούσε ότι κλέβουν είτε ο Πρόεδρος, είτε ο ίδιος, το έλεγε γενικά, για τους άλλους, ήταν τρόπος του λέγειν. Ε, αυτό ακριβώς εννοούσε. Οι άλλοι πρέπει να σταματήσουν να κλέβουν. Οι άλλοι πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους όρους της Πολιτείας στις αναπτύξεις τους. Οι άλλοι πρέπει να σέβονται τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική κληρονομιά ή τις αρχαιότητες μας. Οι άλλοι πρέπει να έχουν διατηρητέες οικοδομές και να μην μπορούν να τις αναπτύξουν με μπουλντόζες, διότι θα πάνε φυλακή.
Αυτό που έκανε χθες ο Αρχιεπίσκοπος, να κατεδαφίσει τέσσερις διατηρητέες οικοδομές στην παλιά γειτονιά της Λευκωσίας, δεν είναι από τις κλεψιές που θα έλεγε στον Πρόεδρο ότι πρέπει να σταματήσουν. Αυτές μπορούν να συνεχίζονται. Διότι, προφανώς, είναι αδύνατο να αντιληφθεί πόσο σοβαρό έγκλημα είναι αυτό. Και ακόμα πιο προφανές είναι το γεγονός ότι απέδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι δεν είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντα του και να ηγείται της Εκκλησίας. Μπορεί να μην είμαστε εμείς σε θέση να το πούμε αυτό, αλλά οφείλουν οι υπόλοιποι ιεράρχες να παρέμβουν, να αναλάβουν δράση, για να αποκαταστήσουν πια το κύρος, την αίγλη και το ρόλο που οφείλει να έχει η Εκκλησία στους δύσκολους καιρούς μας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, το τελευταίο διάστημα, με δηλώσεις και με πράξεις, επιβαρύνει τα μέγιστα το γενικό κλίμα απογοήτευσης και πίεσης, που βαραίνει την κοινωνία. Κι αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι μεγαλύτερο έγκλημα από τις απατεωνιές των διαβατηρίων. Γι΄ αυτό οφείλουν να παρέμβουν ιεράρχες, που έχουν αντίληψη των συνθηκών. Ο Κύκκου Νικηφόρος, ο Πάφου Γεώργιος, ο Ταμασσού Ησαΐας κ.α, να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στο λαό. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να το στείλει πλέον, μόνο αρνητικά μηνύματα στέλνει και επιβαρύνει την κοινωνία, αλλά προκαλεί και εχθρότητα προς την Εκκλησία.
Η χθεσινή κατεδάφιση των τεσσάρων οικοδομών ήταν το αποκορύφωμα. Όπως και οι δικαιολογίες που ακολούθησαν περί επικινδυνότητας. Διότι έγινε μέσα στην απόλυτη παρανομία. Όχι μόνο γιατί κατεδάφισε διατηρητέα κτήρια, αλλά και γιατί όταν πήρε άδεια για να κτίσει καθεδρικό ναό, τέθηκε όρος τον οποίο αποδέχτηκε, να διατηρήσει και να συντηρήσει αυτά τα συγκεκριμένα κτήρια. Τώρα που ο ναός τελειώνει, διέγραψε μόνος του αυτόν τον όρο και έκανε ακόμα μια φορά του κεφαλιού του. Επειδή αυτά τα κτήρια θεώρησε ότι έκρυβαν τον καθεδρικό ναό και δεν επέτρεπαν να λάμψει η μεγαλοπρέπεια του για να δοξαστεί η ματαιοδοξία του κτήτορα.
Αν τα κτήρια ήταν επικίνδυνα, όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος, όφειλε να προχωρήσει σε αποκατάσταση τους και όχι σε κατεδάφιση. Διότι, δεκάδες κτήρια στην παλιά Λευκωσία είναι επικίνδυνα και οι ιδιοκτήτες θα ήθελαν να τα κατεδαφίσουν, αλλά φοβούνται τις συνέπειες. Για τον Αρχιεπίσκοπο δεν υπάρχουν συνέπειες; Αν δεν εφαρμοστούν όσα προβλέπουν οι νομοθεσίες σε αυτή την κραυγαλέα παρανομία, κάθε ιδιοκτήτης επικίνδυνης οικοδομής στην παλιά Λευκωσία θα δικαιούται να πάρει μια μπουλντόζα και να μην αφήσει τίποτε όρθιο.
Υ.Γ. : Η πρωτεύουσα της Κύπρου τείνει να εξελιχθεί στη μοναδική πρωτεύουσα της περιοχής μας, αλλά και της Ευρώπης, χωρίς ταυτότητα. Η κεντρική πλατεία της έχει πια την ταυτότητα ενός διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου. Η παλιά πόλη φορτώθηκε την ταυτότητα ογκωδέστατων οικοδομών (δημαρχείο, καθεδρικός ναός), όπως και η κεντρική λεωφόρος Μακαρίου. Σε όποιο δρόμο υπήρχαν δέντρα τα βαφτίζουν «επικίνδυνα» και τα καρατομούν. Μέσα στο δάσος Αθαλάσσας σχεδιάζουν δρόμους… Όπως πάμε θα βρεθεί σύντομα κι ένας έξυπνος να κτίσει κανένα ελικοδρόμιο (για να μην πω, πύργο) πάνω στα ενετικά τείχη. Έτσι, για να την αποτελειώσουν την κληρονομιά και την όποια ιστορική ταυτότητα συντηρείται ακόμα, και να βρει η Λευκωσία μια νέα ταυτότητα, την ταυτότητα της αλλόκοτης.
aristosm@phileleftheros.com