Menu Close

Αναρτήσεις

Είμαι Κύπριος, όμως δεν έχω ένσταση και αν με πεις Ελληνοκύπριο!

Του: Σενέρ Λεβέντ, 08/01/2021 

Κλήθηκα σε δίκη στην Άγκυρα ως γνωστόν και ένας συμπολίτης με ρωτά: «Γιατί μόνο από τους Ελληνοκύπριους υπάρχει στήριξη προς εσένα; Είσαι Ελληνοκύπριος;». Γελώ. Τι ερώτηση είναι αυτή. Επιμένει ο άνθρωπος: «Σίγουρα είσαι Ελληνοκύπριος. Κοίτα και αυτό μαρτυρά ότι είσαι οπαδός των Ελληνοκυπρίων». Είναι τέρας εξυπνάδας. Αμέσως ψυλλιάστηκε την κατάσταση. Άρχισε να παραθέτει: Υπάρχει στήριξη από τον ελληνοκυπριακό Δικηγορικό Σύλλογο, δεν υπάρχει από τον τουρκικό Δικηγορικό Σύλλογο! Υπάρχει από την ελληνοκυπριακή Ένωση Συντακτών, δεν υπάρχει από την τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων! Α, στάσου λίγο εδώ, είπα. Μήπως δεν εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης και η δική μας Ένωση Δημοσιογράφων;

«Εξέδωσε, αλλά αυτή δεν θεωρείται στήριξη. Εκείνοι αντιτίθενται στην εκδίκαση στην Άγκυρα. Λένε να δικαστεί εδώ στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι στήριξη, είναι εμπόδιο». Όπως είπα, είναι τέρας εξυπνάδας. Δεν του φεύγει καμία λεπτομέρεια. Συνεχίζει: Υπάρχει στήριξη σε εσένα και από τον ελληνοκυπριακό Δικηγορικό Σύλλογο Αμμοχώστου, αλλά δεν υπάρχει από τον δικό μας τοπικό σύλλογο! Υπάρχει στήριξη από το ΑΚΕΛ, δεν υπάρχει από το CTP! Υπάρχει από την ΕΔΕΚ, δεν υπάρχει από το δικό μας TDP! Υπάρχει στήριξη από την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», δεν υπάρχει από την εφημερίδα Kıbrıs! Οι ελληνοκυπριακές εφημερίδες δημοσίευσαν την είδηση σε σχέση με τη δίκη σου, καμία τουρκική εφημερίδα στον βορρά δεν τη δημοσίευσε. Όλες οι ελληνοκυπριακές τηλεοράσεις μετέδωσαν την είδησή σου, καμία από τις τουρκικές τηλεοράσεις δεν τη μετέδωσε. Υπάρχει στήριξη από το «Κίνημα των Λουλουδιών» στον νότο, δεν υπάρχει στήριξη από κανένα κίνημα στον βορρά! Απαριθμεί συνεχώς. Ελληνοκύπριοι στον νότο άρχισαν εκστρατεία συλλογής υπογραφών για στήριξη προς εσένα. Στον βορρά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Κοίτα, στον νότο έγραψαν και ποίημα για εσένα, έκαναν και τραγούδι. Πού είναι κάτι τέτοιο στον βορρά, υπάρχει; Δεν υπάρχει! Όλα αυτά είναι αποδείξεις του γεγονότος ότι είσαι υποστηρικτής των Ελληνοκυπρίων. Ακόμα ρωτάς συνεχώς ποιος σκότωσε τα παιδιά στο μπάνιο. Αποκαλείς βιαστή τον τουρκικό στρατό. Τον αποκαλείς κατοχικό. Θεωρείς ήρωες τα μέλη της ΕΟΚΑ Αυξεντίου και Μάτση. Εντάξει. Κατάλαβα, είπα. Είμαι οπαδός των Ελληνοκυπρίων!

Μήπως είναι εύκολο σε αυτό το νησί να είσαι μόνο Κύπριος, χωρίς να είσαι Τούρκος ή Έλληνας; Μήπως είναι εύκολο να ζητάς μια χώρα κυρίαρχη, ανεξάρτητη, αδιαίρετη, με εδαφική ακεραιότητα; Κάποιοι θα σου βάλουν τη ρετσινιά του ρομαντικού και κάποιοι του ουτοπιστή. Πάρα πολλοί θα σε πουν προδότη της πατρίδας. Μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αποκαλούν προδότες όσους απαριθμούν αυτά που έκαναν οι Έλληνες στους Τούρκους, ενώ μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όσους απαριθμούν αυτά που έκαναν οι Τούρκοι στους Έλληνες. Ένας Ελληνοκύπριος που γράφει για το έγκλημα στη Μαράθα είναι προδότης στον νότο και ήρωας στον βορρά. Ένας Τούρκος που γράφει για το έγκλημα στο Παλαίκυθρο είναι προδότης στον βορρά και ήρωας στον νότο. Δεν απαλλαχτήκαμε από αυτή την ασχήμια.

Καταχωρήθηκε αγωγή εναντίον μου στην Άγκυρα και κανείς από την τουρκική πλευρά δεν με στηρίζει, λέει. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται σε πλάνη. Φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται απολύτως τίποτα. Από την μια υπάρχει ο Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη ένας Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος. Είναι τρελοί να αντιταχθούν στον Ερντογάν και να σταθούν στο πλευρό μου; Ξέρουν ποιο θα είναι το τέλος όποιου αντιτάσσεται στον Ερντογάν. Δεν θα μπορεί να μπει στη βουλή. Δεν θα μπορεί να γίνει υπουργός. Δεν θα μπορεί να γίνει πρόεδρος της δημοκρατίας. Αν είναι επιχειρηματίας, θα στραβοπατήσει. Αν είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε θα τεθεί σε διαθεσιμότητα είτε θα εξοριστεί. Αν είναι άνεργος, δεν θα μπορεί να βρει δουλειά. Και αν προχωρήσει πολύ, θα λιθοβοληθεί. Μήπως να τα τολμήσει κανείς όλα αυτά τώρα για να στηρίξει εμένα; Να βάλει μπελάδες στο κεφάλι του που δεν έχει μπελάδες;

Είχαν βρει μπελάδες τον αστυνομικό διοικητή Αλί Σαβάς Αλτάν, που υπέστη μεγάλες αδικίες, επειδή έβγαλε μια φωτογραφία μαζί μου. Ήμασταν στη Λουρουτζίνα. Και γιορτάζαμε την επέτειο ίδρυσης της εφημερίδας μας. Είναι και ο Αλί Σαβάς Αλτάν από τη Λουρουτζίνα. Ήρθε κάποια στιγμή και μας ευχήθηκε. Και βγάλαμε και μια φωτογραφία μαζί. Ήμασταν τρία άτομα σε εκείνη τη φωτογραφία. Οι συνωμότες έβγαλαν από τη φωτογραφία το τρίτο πρόσωπο και έστειλαν στη Διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας μόνο τη φωτογραφία των δύο μας. Και τι δεν έγραψαν. Άλλωστε ακόνιζαν τα δόντια τους εναντίον του επειδή μας προστάτευσε κατά την επίθεση λιντσαρίσματος κάνοντας τίμια τη δουλειά του και μας έσωσε τη ζωή. Αποτέλεσε σπάνιο αγαθό γι’ αυτούς η φωτογραφία των δυο μας. Συνεργασία με τον Σενέρ Λεβέντ! Μεγάλο έγκλημα! Διαδραμάτισε και αυτό ρόλο στην απομάκρυνσή του από τα καθήκοντά του.

Μόνο οι Ελληνοκύπριοι μου παρείχαν στήριξη; Τότε είμαι Ελληνοκύπριος; Αν εσύ είσαι Τούρκος άλλωστε, εγώ δεν είμαι Τούρκος. Είμαι Κύπριος. Αλλά αν με λες Κύπριο, δεν έχω αντίρρηση!

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *