Menu Close

Αναρτήσεις

Δεν μπορείτε να σπέρνετε σπόρους μίσους και εχθρότητας

Του Σιενέρ Λεβέντ, 2 Απριλίου 2021

Αποτελείται από 26 επεισόδια η σειρά που γύρισε η TRT για την Κύπρο. Δεδομένου ότι θα προβάλλεται μία φορά τη βδομάδα, σημαίνει ότι θα διαρκέσει έξι μήνες. Φυσικά, σίγουρα θα προβάλλεται συχνά και από τις δικές μας τηλεοράσεις αργότερα. Θα φλυαρήσουν όσο μπορούν, θα κάνουν πλύση εγκεφάλου όσο μπορούν, θα γεμίσουν όλους με μίσος και εχθρότητα όσο μπορούν. Μην πείτε δεν παρακολούθησα την ταινία. Παρακολουθήστε την. Ενημερωθείτε. Δείτε και μάθετε πώς παραποιούν την ιστορία μας. Δεν είστε περίεργοι για το πώς απαξιώνουν τους Τουρκοκυπρίους και πώς τους εκμηδενίζουν; Αυτή είναι μια παραγγελία του Ταγίπ Έρντογαν στους κινηματογραφικούς παραγωγούς. Τώρα πρόσθεσε και την Κύπρο στις σειρές που είχε βάλει να γυρίσουν αναφορικά με Οθωμανούς ήρωες. Διότι έχει νέα σχέδια για την Κύπρο. Θα την προβάλει και στον κόσμο. Θα πει «κοιτάξτε τι έκαναν οι Ελληνοκύπριοι στους Τουρκοκυπρίους, θα αφανίζονταν αν δεν τους σώζαμε». Θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει και με αυτό την κατοχή του στο νησί.

Άρχισαν βροχή οι αντιδράσεις για τη σειρά και από τους παλιούς αγωνιστές. Εκείνους που αγωνίστηκαν κατά την περίοδο 1963-74. Που πέρασαν τη ζωή τους έντεκα χρόνια πίσω από σακούλες με άμμο, στις πολεμίστρες και αγκαλιά με τα φίδια πάνω στα βουνά. Αγνοήθηκαν οι αγώνες τους. Ακόμα και ο δρ Κιουτσιούκ ρίχθηκε στα σκουπίδια. Στο τέλος ήρθε ένας ήρωας από την Άγκυρα και έσωσε την κοινότητα από την ελληνοκυπριακή τυραννία! Αυτή είναι η σύνοψη της ταινίας. Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα που θέλει να δώσει. Αντέδρασε δικαίως σε αυτή τη σειρά και ο Μεχμέτ Κιουτσιούκ, γιος του δρ Κιουτσιούκ. Ο δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ. Ο αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μήπως μπορεί να καθίσταται τόσο ασήμαντος;

Υπάρχει μια σκηνή που έβαλε τη σφραγίδα της στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Οι ΕΟΚΑτζήδες έρχονται με φορτηγά και κάνουν έφοδο σε μια τουρκική γειτονιά. Δολοφονούν τους πάντες χωρίς διακρίσεις, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους. Και ύστερα βάζουν φωτιά σε όλα τα σπίτια. Σε ένα σπίτι ένα παιδί είναι μέσα στην κούνια του. Ένας αδίστακτος ΕΟΚΑτζής πλησιάζει το παιδί. Στο πρόσωπό του υπάρχει μια έκφραση ευτυχίας επειδή θα το σκοτώσει. Χαμογελά πονηρά. Και ύστερα τραβάει τη σκανδάλη. Προτάθηκε ένας ρόλος στην ταινία και σε μια γυναίκα σε ένα χωριό μας, λέει. Θα έκανε ναμάζι. Και καθώς έκανε ναμάζι θα τη σκότωνε ο ΕΟΚΑτζής που θα ερχόταν από πίσω της. Η γυναίκα απέρριψε αυτή την πρόταση, λέει.

Στην ταινία συμπεριλήφθηκε ό,τι θα ωφελούσε στην προπαγάνδα. Δεν με ενδιαφέρουν τόσο τα τεχνικά λάθη. Δεν μιλούν έτσι οι Τουρκοκύπριοι, λένε. Ναι, δεν μιλούν έτσι. Δεν ντύνονται έτσι, λένε. Ναι, δεν ντύνονται έτσι. Γράφτηκε λάθος στα ελληνικά η λέξη «ένωση» στους τοίχους, λένε. Ναι, γράφτηκε λάθος. Το τραγούδι «Τηλλυρκώτισσα» το είχαν μόνο οι Ελληνοκύπριοι τότε, λένε. Ναι, το είχαν μόνο οι Ελληνοκύπριοι. Είναι πολύ σημαντικά αυτά; Προβάλλοντας αυτά, χάνεται το ουσιαστικά σημαντικό. Το ουσιαστικά σημαντικό είναι το περιεχόμενο της ταινίας. Το μήνυμα που δίνει. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από την υποτίμηση και τον διασυρμό των Τουρκοκυπρίων. Σπέρνοντας αισθήματα μίσους και εχθρότητας στο νησί, εχθρεύονται εμφανώς την ειρήνη. Αν θα αντιταχτείτε σε κάτι, σε αυτό να αντιταχτείτε.

Μπορεί να κάνετε μια ταινία σε σχέση με τη Μαράθα. Και οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να κάνουν μια ταινία σε σχέση με το Παλαίκυθρο. Εσείς μπορεί να κάνετε μια ταινία σε σχέση με την Τόχνη. Και οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να κάνουν μια ταινία σε σχέση με την Άσσια. Σε σχέση με την Κερύνεια. Σε σχέση με την Αμμόχωστο. Σε σχέση με την Καρπασία και το Βαρώσι. Πολλές ταινίες μπορούν να γίνουν σε σχέση με το αίμα, το δάκρυ και τη θηριωδία σε αυτό το νησί. Είναι δυνατόν να καταλήξει το σύνολο αυτών των ταινιών σε ειρήνη και αγάπη τελικά. Ανάμεσά μας ζουν άνθρωποι που έχασαν όλους τους οικείους τους σε αυτή την τραγωδία. Παρά ταύτα δεν παράδωσαν το πνεύμα τους στο μίσος και στην εχθρότητα. Αφιερώθηκαν στην ειρήνη. Και νομίζω ότι ξέρουν καλύτερα από όλους μας την αξία της ειρήνης.

Αν κάποιος ρωτήσει τι υπήρχε κάποτε στην Κύπρο, θα του πείτε «τρέλα υπήρχε». Όταν βάλουμε μυαλό!

Şener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *