Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, 13/08/2021
Το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) της Τουρκίας, στοχεύει να ενισχύει την πολεμική βιομηχανία της κατοχικής δύναμης αλλά παράλληλα να αυξήσει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή.
Άλλωστε η κατοχική δύναμη θέλει να καταστεί μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Αυτή η προσπάθεια της Άγκυρας δεν αφήνει αδιάφορες τις άλλες χώρες της περιοχής και ευρύτερα.
Όπως είναι γνωστό, το καθεστώς Ερντογάν έχει αναβαθμίσει το κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οπλισμένα ή μη. Η βάση έχει θορυβήσει εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία και κράτη της περιοχής όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Σε μεταγενέστερο στάδιο και μετά που τα drones θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις στην περιοχή, θα αντιδράσουν κι άλλες χώρες. Αυτό είναι σίγουρο.
- Θα ανέμενε κανείς ότι θα αντιδρούσαν και οι Βρετανοί, οι οποίοι διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο. Καμία ενόχληση και καμία αντίδραση δεν υπήρξε. Τουλάχιστον δεν έγινε γνωστή η οποιαδήποτε αντίδραση. Κι όμως θα επηρεασθούν και τα δικά τους συμφέροντα. Υπάρχουν φαίνεται πιο ισχυρά συμφέροντα, που τοποθετούν Άγκυρα και Λονδίνο στην ίδια πορεία.
Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί ήταν εκείνοι που είχαν ενώπιον τους πληροφορίες για τις τουρκικές προθέσεις, πριν ακόμη υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός. Και εξ όσων έχουμε ήδη γράψει και στο παρελθόν, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε σχετικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, στις 25 Μαρτίου.
- Οι Αμερικανοί φαίνεται να ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή καθώς θεωρούν πως επηρεάζει τη σταθερότητα της περιοχής και τους δικούς τους σχεδιασμούς.
Στα πλαίσια αυτά είκοσι οκτώ βουλευτές έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, στην οποία, μεταξύ άλλων, εκφράζουν την ανησυχία τους διότι η Τουρκία «έχει αποσταθεροποιήσει πολλές περιοχές στον πλανήτη και απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα, τους συμμάχους και του συνεργάτες μας».
Επικεφαλής της σχετικής πρωτοβουλίας των 28 μελών της αμερικανικής βουλής είναι ο Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος) και ο Ντέιβιντ Σίσιλιν (Δημοκρατικός).
Όπως μεταδόθηκε, οι βουλευτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε λάβει σοβαρά τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον, αναφορικά με την αγορά των ρωσικών συστοιχιών S-400, που είχε ως αποτέλεσμα την εξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των πολεμικών αεροσκαφών F-35 και την επιβολή κυρώσεων μέσω του περιώνυμου προγράμματος CAATSA, που αφορά σε αντιπάλους των αμερικανικών συμφερόντων.
Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν ενδελεχή ενημέρωση από τον κ. Μπλίνκεν, για τα τουρκικά drones μετά και τις σχετικές ερωτήσεις που ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ έθεσε στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.
Είναι προφανές πως οι ΗΠΑ έχουν εικόνα για τα όσα σχεδιάζει και τι υλοποιεί η Άγκυρα στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην Κύπρο.
- Η αμερικανική «κινητικότητα» ευνοεί τους χειρισμούς της Λευκωσίας, η οποία έχει αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των εταίρων της στην Ε.Ε., μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και γειτονικών κρατών για τους τουρκικούς σχεδιασμούς και ειδικότερα για τα τουρκικά drones.
- Για την αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο, που είναι έτοιμη και η ναυτική βάση στο Μπογάζι, που είναι ακόμη στα χαρτιά.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αξιοποιήσει το κλίμα στο αμερικανικό κογκρέσο αλλά και το γεγονός ότι δυο, τουλάχιστον χώρες της περιοχής, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, λαμβάνουν τα μέτρα τους για αντιμετώπιση των τουρκικών drones. Είναι η διπλωματική λογική της αξιοποίησης διαφορετικών συμφερόντων και να τα ευθυγραμμίσεις με τα δικά σου.