Menu Close

Αναρτήσεις

Απαγορεύεται η πρόσβαση και ησυχάζει το άδειο κεφάλι τους

28 Ιανουαρίου 2021

Τι λογική είναι αυτή; Είχαμε τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος μέσα στους περιορισμούς της πανδημίας. Και εν τη σοφία τους αυτοί που αποφασίζουν πόσο λάσκο θα μας αφήσουν, εθισμένοι πια στην έκδοση διαταγμάτων, επέτρεψαν την άθληση στα μονοπάτια της φύσης του Τροόδους. Την άθληση, δήθεν. Χιλιάδες άνθρωποι το αξιοποίησαν κι έτρεξαν να αθληθούν στον χιονοπόλεμο. Δεν ήταν αναμενόμενο; Φυσικά και ήταν. Αν δεν γνώριζαν ότι θα συμβεί αυτό οι υπουργοί, μάλλον ζουν σε άλλους κόσμους, όχι στους δικούς μας. Δεν κατάφεραν να το ελέγξουν και τώρα ρίχνουν ξανά την ευθύνη στους πολίτες. Χθες, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι επειδή πήγε αυξημένος αριθμός πολιτών στα χιόνια «θα απαγορευτεί μέσω του Διατάγματος η πρόσβαση». Τι άλλο είναι αυτό από ανικανότητα. Και ακρισία. Όταν επέτρεψαν την πρόσβαση στο Τρόοδος έκριναν προφανώς ότι θα πήγαιναν οι πολίτες ένας – ένας, να μην υπάρχει συνωστισμός. Τώρα διαπίστωσαν ότι είναι ανίκανοι να το ελέγξουν οπότε τραβούν ένα διάταγμα και ησυχάζει το κεφάλι τους.

Απαγορεύεται η πρόσβαση και ησυχάζει το άδειο κεφάλι τους.Δεν το λέω αυτό επειδή είναι το πιο επιπόλαιο που είδαμε σε αυτή την πολύμηνη διαχείριση της κρίσης. Αλλά, είναι πολύ χαρακτηριστικό. Αυτή είναι συνολικά η λογική των αποφάσεων τους. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης γνωρίζαμε όλοι ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Οι ιδιοκτήτες, μάλιστα, των καταστημάτων ένδυσης ετοιμάστηκαν να ανοίξουν με μεγάλες εκπτώσεις για να μπορέσουν να διαθέσουν και το χειμερινό εμπόρευμα που το έχουν στα ράφια και θα τους μείνει η ζημιά. Τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα πίεζαν για να ανοίξουν κι αυτά. Μεγάλο δίλημμα στην κυβέρνηση των σοφών. Τι αποφάσισαν την Τετάρτη; Ότι θα μείνουν όλοι κλειστοί για ακόμα μια βδομάδα και θα ανοίξουν όλοι μαζί στις 8 Φεβρουαρίου. Τι τους φταίει, όμως, ένα μικρό κατάστημα από το οποίο ζει μια οικογένεια; Τι τους φταίει ένα βιβλιοπωλείο όπου πράγματι οι πελάτες δεν μπαίνουν ένας – ένας, αλλά ένας κάθε κυρίου δόξει; Τι τους φταίει ένα κατάστημα που πουλά σόμπες κι ένα άλλο με είδη κουζίνας; Υπάρχει περίπτωση σε αυτά να παρουσιαστεί συνωστισμός; Ούτε στους καλούς καιρούς. Αλλά, τραβούν ένα διάταγμα και τους πιάνει όλους η μπόρα κι έχουν οι σοφοί το κεφάλι τους ήσυχο. Θα χολοσκούν τώρα να κάνουν διαχωρισμούς και στοχευμένα μέτρα; Απαγορεύεται η πρόσβαση και ησυχάσαμε. Κι ας τρέχει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης να βρει δισεκατομμύρια για να καλύψει τις ανάγκες.

Θα ανοίξουν, λέει, τη Δευτέρα κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. Σωθήκαμε! Θα κουρευτούμε, θα καλλωπιστούμε και θα καθόμαστε σπίτι να βλέπουμε Καμώματα τζι αρώματα. Τα σχολεία θα ανοίξουν; Μπα, γιατί να ανοίξουν τα σχολεία; Αφού ως γνωστόν ο κορωνοϊός πλήττει τα σχολεία και όχι τα γηροκομεία. Βρε, μας δουλεύουν; Πώς γίνεται, δηλαδή, να έχουμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους μας, να γεμίζουν τα νοσοκομεία ασθενείς από τα γηροκομεία κι αντί να ρίξουμε το βάρος στα γηροκομεία, αφήνουμε κλειστά τα σχολεία; Ούτε καν στις 8 του Φεβράρη δεν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία. Δημοτικά και Γ΄ Λυκείου μόνο. Αλλά, μην αγχώνεστε, θα ανοίξουν τα πρακτορεία τυχερών παιγνίων, κι αντί να φροντίσουμε για την Παιδεία μας θα φροντίσουμε τα στοιχήματα μας, μην πάθουμε και κανένα στερητικό σύνδρομο αν δεν τζογάρουμε.

Τα γυμναστήρια ούτε στις 8 Φεβρουαρίου, όμως. Θέριζε και στα γυμναστήρια ο κορωνοϊός, όπως στα γηροκομεία; «Κρούσματα υπήρχαν και στα γυμναστήρια και στον αθλητισμό και σε πολλούς άλλους χώρους», έλεγε χτες ο υπουργός Υγείας και «είναι θέμα καθαρά επιδημιολογικών δεδομένων». «Δεν είναι το ίδιο», λέει, σε ένα γυμναστήριο «που γυμνάζεσαι χωρίς μάσκα, όπου υπάρχει εφίδρωση και αναπνοές»… Καλά, στα γήπεδα που έχεις 22 ποδοσφαιριστές, άλλους διαιτητές, προπονητές κ.λπ., να συγχρωτίζονται επί μιάμιση ώρα και βάλε, δεν «υπάρχει εφίδρωση και αναπνοές» και αγκαλιάσματα και φιλιά και αποδυτήρια; Γιατί δεν κλείνεις και τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και όλα τα ομαδικά πρωταθλήματα; Έχουν πρόβλημα οι εταιρείες των συλλόγων; Η ΚΟΠ; Κάποιος πρέπει να πληρώνει τους ποδοσφαιριστές, και τα σωματεία δυσκολεύονται να τους πληρώνουν και να κάθονται. Ενώ για τους καταστηματάρχες, τους γυμναστές, τους βιβλιοπώλες, τους γονιούς και τους εκπαιδευτικούς, που σχεδόν όλο το 2020 είχαν τα παιδιά στο σπίτι και προσπαθούσαν να τα μορφώσουν από μακριά, είναι θέμα επιδημιολογικών δεδομένων…

aristosm@phileleftheros.com

 

 

 

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *