Menu Close

Αναρτήσεις

Ανησυχία ΕΕ προς ΥΠΕΞ για διώξεις Τ/κ ρεπόρτερ από Άγκυρα

ΚΥΠΕ , 14 Μαρτίου 2021

Ανησυχία για τις διώξεις και εκφοβισμούς εναντίον Τ/κ δημοσιογράφων από την Τουρκία και τους εκφοβισμούς τους εντός της τ/κ κοινότητας, εκφράζουν σε επιστολές απάντηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ και η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς. Ταυτόχρονα δηλώνουν την πλήρη υποστήριξη τους στις ελευθερίες λόγου και έκφρασης και επικρίνουν την Τουρκία για τις πράξεις της.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ενημερώσει τους δύο θεσμούς με επιστολές του στις 4 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου 2021 προς τον κ. Μπορέλ και 17 Φεβρουαρίου προς την κ. Μπούριτς για τα όσα συμβαίνουν εναντίον τ/κ δημοσιογράφων και δει του Σενέρ Λεβέντ, της Αϊσμεντέν Ακίν – που αντιμετωπίζουν διώξεις σε δικαστήρια της Τουρκίας  – και την Εσρά Αϊγκίν η οποία δέχθηκε επιθέσεις και απειλές λόγω σχολίου της που αφορούσε τον νυν Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Το ΚΥΠΕ εξασφάλισε τις επιστολές Μπορέλ και Μπούριτς που απάντησαν στον Νίκο Χριστοδουλίδη την ίδια μέρα, 9 Φεβρουαρίου 2021.

Επιστολή Μπορέλ

Η ΕΕ παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ελευθερίας και του πλουραλισμού των MME στην τ/κ κοινότητα, αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ προσθέτοντας ότι η ελευθερία των ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης είναι κλειδιά για μια λειτουργική δημοκρατία.

Στην απαντητική του επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αναφέρει ότι γνωρίζει για τις αγωγές εναντίον του Σενέρ Λεβέντ και την ανησυχητική ιστορία εκφοβισμού και παρενόχλησης.

Παρακολουθεί επίσης στενά, πρόσθεσε, τις πρόσφατες νομικές ενέργειες που έγιναν στην Άγκυρα εναντίον της Αϊσεμντέν Ακίν και την περίπτωση της Εσρά Αϊγκίν.

«Οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην παροχή έγκαιρων και τεκμηριωμένων πληροφοριών και στη διασφάλιση της λογοδοσίας όσων έχουν την εξουσία. Η επιρροή τους – και η ευθύνη που απορρέει από αυτή – δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Η ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα φόρα, εξέφρασε την αντίθεσή της για τη διάβρωση της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Τουρκία», αναφέρει.

Ως υποψήφια χώρα και επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία «αναμένεται να εφαρμόσει τα ύψιστα δημοκρατικά πρότυπα και πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου, σημειώνει ο κ. Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ σχετικά με τις υποθέσεις των Λεβέντ και Ακίν και τονίζει ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύει όσους κάνουν χρήση αυτής της θεμελιώδους ελευθερίας για να μας ενημερώνουν καθημερινά».

«Είναι κάτι με το οποίο ούτε μπορούμε, ούτε πρόκειται να συμβιβαστούμε», καταλήγει στην επιστολή προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Επιστολή Μπούριτς

«Με μεγάλη προσοχή» παρακολουθεί την κατάσταση, δηλώνει στην απαντητική επιστολή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες που έχει εκφράσει ο ΥΠΕΞ στην επιστολή του προς το ΣτΕ, έχουν επίσης περιληφθεί σε μια έκτακτη δημοσίευση της Πλατφόρμας  για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Διαβεβαιώνει ότι «η ασφάλεια των δημοσιογράφων παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως μέρος της δράσης του να εγγυάται τον πλήρη σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης».

Το ΕΔΑΔ στη νομολογία του παρέχει στον Τύπο το ευρύτερο δυνατό πεδίο προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προσθέτει η ίδια, σημειώνοντας την σύσταση της Επιτροπής των Υπουργών CM/Rec (2016)4 για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων των ΜΜΕ, η οποία  συνοδεύεται από αριθμό πρακτικών εργαλείων με στόχο την υποβοήθηση της εφαρμογής της.

Η κ. Μπούριτς αναφέρει ότι η Σύνοδος του ΣτΕ των Υπουργών αρμόδιων για τα ΜΜΕ και την κοινωνία της πληροφόρησης που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΣτΕ, «αναμένεται να συμφωνήσει για περαιτέρω ενέργειες που απαιτείται να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ολοένα και επιδεινούμενης κατάστασης σε σχέση με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων στα ΜΜΕ».

Καταλήγοντας η κ. Μπούριτς υπογραμμίζει ότι η Γραμματεία του ΣΤΕ είναι πάντοτε έτοιμη να συμβάλλει στις προσπάθειες που διασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στα κράτη μέλη του Συμβουλίου, σε πλήρη συμμόρφωσή με τα σχετικά πρότυπα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το ΥΠΕΞ είναι ικανοποιημένο με την αναγνώριση της σοβαρότητας του προβλήματος από την ΕΕ και το ΣτΕ, ενώ το ζήτημα έχει επισημανθεί και παρακολουθείται και από τον ΟΑΣΕ. Το ΥΠΕΞ «προτίθεται να συνεχίσει να εγείρει το θέμα, ενόσω συνεχίζονται οι διώξεις και ο εκφοβισμός Τ/κ δημοσιογράφων από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς», πρόσθεσαν πηγές του Υπουργείου στο ΚΥΠΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *