Menu Close

Αναρτήσεις

Ένας τραγικός Πρόεδρος και 13 μεγάλες αλήθειες

29 Ιανουαρίου 2021

Αισθάνομαι οίκτο Πρόεδρε. Πρόκειται για θλιβερό κατάντημα. Μήνες τώρα με την πλάτη στον τοίχο, εσύ και η Κυβέρνησή σου. Κατηγορούμενοι για ένα κορυφαίο σκάνδαλο το οποίο εφαρμόσατε χωρίς κανονισμούς και χωρίς έλεγχο. Αποφέροντας τον απόλυτο διασυρμό της μικρής αλλά λατρεμένης μας πατρίδας. Εξαγγέλλεις διάγγελμα. Ανεβάζεις τις προσδοκίες του οργισμένου λαού. Και το μόνο που βλέπουν οι πολίτες είναι το βιασμό της νοημοσύνης τους.

Παρακολούθησαν ένα νάνο ηγέτη να κατηγορεί τους πάντες, Βουλή, κόμματα, Ελεγκτική Υπηρεσία. Να επικαλείται αισχρότητες (Γκαίμπελς). Να επικαλείται φαιδρότητες (Τραμπ). Να επικαλείται την Τουρκία και την πανδημία για να υποβαθμίσει το μέγεθος του σκανδάλου. Να σουφρώνει το φρύδι του και να φοβάται ο κάθε τηλεθεατής ότι από στιγμή σε στιγμή θα του πετάξει από την οθόνη κανένα τασάκι. Και στο τέλος να αναφωνεί «εγώ εν τζιαι…».

Άκου λοιπόν, Πρόεδρε, τις μεγάλες αλήθειες. Αυτές που γνωρίζει ο λαός και δεν διαθέτεις ούτε ψήγμα τόλμης για να αντικρίσεις κατάματα. Πρώτον, το πρόγραμμα των διαβατηρίων, εσύ και η Κυβέρνησή σου το εφαρμόσατε. Χιλιοτρυπημένο. Χωρίς κανονισμούς, κριτήρια και ασφαλή έλεγχο. Με μπακαλίστικο τρόπο εγκρίνατε τις αιτήσεις (τικ-τικ τζιαι επέρναν, όπως ομολόγησε ο Χάσικος). Άρα, εσύ φέρεις και την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για το διασυρμό του τόπου.

Δεύτερον, σε οποιοδήποτε κανονικό κράτος, αν το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου και ανήκει (50%) στις θυγατέρες του, συμμετείχε στο πρόγραμμα, όχι με 57 αιτήσεις αλλά έστω και μισή, τον Πρόεδρο θα τον είχαν στείλει σπίτι του.

Τρίτον, σε οποιοδήποτε κανονικό κράτος, ο γαμπρός του Προέδρου συμμετείχε σε ένα κρατικό πρόγραμμα και αποκόμιζε οικονομικό όφελος έστω πλήρως νομότυπα, ο Πρόεδρος θα είχε πάει σπίτι του.

Τέταρτον, σε οποιοδήποτε κανονικό κράτος, ο Πρόεδρος και οι υπουργοί του παραπλανούσαν και αποκοίμιζαν το λαό, τουλάχιστον επί διετίας, ισχυριζόμενοι ότι οι βαριές κατηγορίες εναντίον της πατρίδας μας στο εξωτερικό ήταν γιατί μας πολεμούν οι ξένοι και ότι δήθεν όλα είναι μέλι-γάλα αλλά αποδεικνυόταν ότι πρόκειται για κορυφαίο σκάνδαλο, η Κυβέρνηση δεν θα έμενε ούτε μια μέρα στην εξουσία.

Πέμπτον, σε οποιοδήποτε κανονικό κράτος ρεζιλεύεται μια πατρίδα σε ένα αισχρό βίντεο, αποκαλύπτοντας ότι ένα σωρό «άγγελοι» βιάζουν το κράτος λόγω του ανεπαρκούς ελέγχου των κυβερνώντων και του κολλούσαν τη ρετσινιά «this is Cyprus», η Κυβέρνηση θα είχε πέσει αυθημερόν.

Έκτον, αποτελεί προκλητικό εμπαιγμό της νοημοσύνης του λαού να ισχυρίζεσαι ότι πρόκειται για διαφθορά ελαχίστων, όταν όλοι γνωρίζουν ότι εγκρίνατε πέραν των 6.000 αιτήσεων. Πολλές τα τελευταία χρόνια όταν όλοι οι καρχαρίες είχαν μυρίσει αίμα και βούτηξαν πλέον με… πάθος στη θάλασσα του σκανδάλου.

Έβδομον, αποτελεί κορυφαία πρόκληση προς το λαό, αναίδεια και ύβρη να τολμάς να ισχυριστείς, περίπου, ότι όλοι μαζί τα φάγαμε. Να ισχυρίζεσαι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι ωφελήθηκαν από το βιασθέν από τα λαμόγια πρόγραμμα και ότι «μια ελάχιστη μερίδα» το καταχράστηκε. Προσβάλλεις την αξιοπρέπεια των πολιτών, οι οποίοι ενεοί παρακολουθούν το απύθμενο θράσος.

Όγδοον, σε οποιοδήποτε κανονικό κράτος η υπό κατηγορία Κυβέρνηση αρνείτο μανιωδώς να δώσει τους φακέλους του σκανδάλου στην Ελεγκτική Υπηρεσία, θα την είχαν στείλει σπίτι της. Ούτε καν την πρόταση του Κ. Κληρίδη για παράλληλη έρευνα δεν τόλμησες να δεχτείς.

Ένατον, βιάζεις βάναυσα τη νοημοσύνη του λαού όταν ισχυρίζεσαι ότι πρόκειται για «στοχευμένη εκστρατεία διαστρέβλωσης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης» από κόμματα. Όταν επανειλημμένως στο εξωτερικό, δημοσιεύματα σε ενέπλεκαν στην υπόθεση. Όταν η ΕΕ μας βάζει στο σκαμνί να μας δικάσει. Όταν ένα βίντεο με ήχο και εικόνα διασύρει την πατρίδας μας σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Δέκατον, αποτελεί κορυφαία πρόκληση και εμπαιγμό του λαού να προτάσεις τη βούληση σου να διερευνηθεί το σκάνδαλο και να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι. Διόρισες Γενικό Εισαγγελέα έναν τέως υπουργό σου. Ερευνώμενος κι αυτός δηλαδή, όπως κι εσύ. Ο υπό έρευνα Γ.Ε. διόρισε ερευνητική επιτροπή για να ερευνήσει κι εσένα κι εκείνον! Σύμφωνα με τις νομικές αρχές της αντικειμενικής αμεροληψίας και σωρείας αποφάσεων της νομολογίας, το όποιο πόρισμα της είναι καταδικασμένο εκ των προτέρων λόγω αυτού ακριβώς του ασυμβίβαστου.

Εντέκατον, αποτελεί απύθμενο θράσος να ισχυρίζεσαι ότι η Κυβέρνησή σου πάταξε τη διαφθορά στέλνοντας φυλακή πολλούς αξιωματούχους της πολιτείας. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι αυτό είναι έργο του τέως Γενικού Εισαγγελέα με τη συνεισφορά του Γενικού Ελεγκτή. Εσύ καμάρωνε μόνο το πελώριο «Ντροπή» που σου πέταξε ο Γ.Ε. και την στήριξή σου στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, που εσύ διόρισες και κατέληξε στη φυλακή.

Δωδέκατον, αποτελεί μέγιστη πρόκληση να ισχυρίζεσαι ότι επί διακυβέρνησής σου πατάχθηκε η διαφθορά. Τι σύμπτωση. Μόλις χθες, το Cyprus Integrity Forum ανακοίνωσε ότι το 2020 πέσαμε ακόμη μια θέση στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς. Όσο για την κλίμακα της Παγκόσμιας Τράπεζας, σου θυμίζω: Από τον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης σου η κατρακύλα είναι χωρίς φρένο: 2014 – 1.08, 2015 – 1,01, 2016 – 0.83, 2017 – 0.78, 2018 – 0,64.

Δέκατο τρίτον: Σε οποιοδήποτε κανονικό κράτος, αν ο Πρόεδρος πήγαινε οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες με αεροπλάνο Σαουδάραβα φίλου του που πήρε οικογενειακώς διαβατήριο, θα τον έστελναν κακήν κακώς σπίτι του.

Δεν έχω άλλο τρόπο να στο πω, Πρόεδρε. Είσαι τραγικός! Όλο το διάγγελμα θα είχε νόημα αν έλεγες μόνο δύο λέξεις: Απολογούμαι, παραιτούμαι!

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *